Yine Türkiye’de sezonun 6 aylık döneminde, 220 bin 326 ton iç fındık satışı karşılığında ise, 1 milyar 328 milyon 139 bin 665 dolar kazanç elde etmesine rağmen, bu gelirden üreticinin hakkını alamadığı da görülmekte.

Fındık piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ordulu iş insanı Yürür Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Yürür, “En sonda söyleyeceğimi en başta söylemek istiyorum; fındıkta tekel neden bütün olumsuzluklar sonuçtur. Gerisi bu işin teferruatıdır. Tekel istediği gibi Türkiye’yi yönetiyor. Hatta 2-3 senelik planlar yapıp hayata geçiriyor. İstediği gibi fiyat belirliyor, istediği gibi alam-satım yapıyor. Bu firma 50 senedir fındık alıyordu. Ama ne zamanki Türkiye’de kabuklu fındık alma ruhsatı aldı işin rengi değişti. Rekabetin hakim olduğu yere hakim oldu bunu silah olarak kullanıyor.”

FINDIK FİYATINI 2 DOLARA DÜŞÜRECEK!

Tekelci yapının fındık fiyatını 2 dolara düşüreceğini belirten Yürür, “Bu tekelin yerli işbirlikçileri de var. Dolara bakın satılan fındığa bakın. Son 5 yıldır her sene fındık değer kaybediyor. Fındık 3 dolar. Hadi öyle diyelim. Normalde buna her sene enflasyon koyulması lazım. Geçen sene dünyada gıda maddeleri yüzde 20 değer kazandı. Fındık niye kazanmadı. Fındık tam tersi yüzde 20 değer kaybetti. Fındığın en az 3,5 dolar olması lazamdı. Hani nerede? Bu yeni plan değil 10 senenin planı. Fındık fiyatını 2 dolara kadar düşürecek.”

Editör: TE Bilişim