Özellikle baharın az da olsa yüzünü göstermesiyle fındık dallarında açan tomurcuklar bu kardan zarar görür mü? Bu durum birçok çiftçinin aklında soru işareti bırakıyor. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, “fındık bahçelerinde herhangi bir zararın olup olmadığını önümüzdeki 4 gün içinde görebiliriz” diye konuştu.

Önümüzdeki günlerde geceleri ayaz olursa fındık dalları bu durumdan zarar görebilir diyen Başkan Soydan,  şunları söyledi; “yüksek bölgelerde fındık dallarında yaprak tomurcukları büyüyor, eğer geceleri hava sıcaklığı eksileri görürse fındık dallarında zarar meydana görülebilir. Ama tabi bunun tespitini yapabilmek için 1 hafta ya da 4 gün beklememiz lazım. Hava ısındığında zarar gören tomurcuklar varsa muhakkak kurumaya doğru gidecektir. Eğer zarar yoksa yeşillenmeye doğru gidecektir. Üreticilerimiz fındık bahçelerinde zirai donun oluştuğunu fark ederlerse TARSİM’i arasınlar ekipler zaten sahadalar Mart ayında ki ihbarlardan bu yana incelemede bulunuyorlar fındık bahçesinde.

Eğer fındık bu kar yağışında Zirai Don’a uğradıysa üreticilerin parsellerindeki zararlar vatandaşın zararına olur, hasat zamanında alacakları fındıkta azalmalar olacaktır. Bahçelerde de verim kaybı olacaktır. Hem fındığın filizlenmesine zarar verecektir hem de fındığın tanelerine zarar verecektir eğer Zirai bir don varsa ve fındığın donması genel olarak ekonomik anlamda da zarar sokacaktır. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim