Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği’ni ziyaret ederek gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu.

Fındık politikasını sürekli takip ettik diyen Enginyurt, “Bu sene fındık üreticisinin yüzü ciddi manada güldü. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu konuda teşekkür ederiz. Fındık bahçelerinin bakımı şuanda yapıldı. Çünkü, herkes seneye fındık piyasasının daha iyi olacağı düşüncesi içerisinde. İnanıyorum ki fındık piyasası bu şekilde devam ederse gurbetten Ordu’ya göç başlayacaktır.  Birileri sürekli fındık fiyatının yüksek olması fayda getirmez. İhracat düşer diyordu. Bu sene fındık 20 TL’den satılmasına rağmen ihracatımız ikiye katlandı. Geçen fındık ihracatından elde edilen gelir 1.6 milyar dolar iken bu sene 2 milyar doların üzerinde gelir bekleniyor. Fındık para ettikçe satılmaz anlayışı yanlış demektir. Önemli olan kaliteli, verimli fındık üretilsin, üreticiye sahip çıkmak. Böylece herkes kazanıyor. Devlette kazanıyor, tüccarda kazanıyor.” Diye konuştu.

“MANAV VE TÜCCARLARI ARADAN ÇIKARTMAK İSTİYORLAR”

Enginyurt, “Biz hep şunu söyledik. Fındık bir İtalyan firmasının tekeline bırakılırsa bu Ordu’da ki tüccar için, manav için ileride kötü sonuçlar doğuracak dedik. Piyasa tekelleşecek, 3 yıl, 5 yıl sonra tüccar bile kalmayabilir dedik. O zaman bizi eleştirenler, o firma olmasın fındık yerlerde sürünür diyenler bugün o İtalyan firmasının Ordu’ya fındık kırma fabrikası kurma talebi karşısında direk bize ulaşamadılar mahcubiyetlerinden dolayı ama dolaylı yollardan bize ulaşarak bunun yanlış olduğunu be bizim mücadele etmemiz gerektiğini söylediler. Biz hiç alınganlık yapmadan bu konuda da mücadele ettik. Bu firmanın Ordu’da fındık kırma fabrikası değil çikolata fabrikası kurmasını istedik. Niyetiniz madem samimi gelin çikolata fabrikası kurun dedik. Fakat niyetleri samimi değil tekel kurmak istiyorlar. Üreticiye direk ulaşarak fındık almaya başladılar. Üreticiye destek vermeye ve kendi mühendislerini göndermeye başladılar. Niyet belli. Manavları ve tüccarları aradan çıkaracaklar. Ama biz biliyoruz ki manav Ordu’da üreticinin en büyük destekçisidir. Ordu’da fındık yok iken Mart ve Nisan ayında bu insanlar müşterilerine kredi desteği vererek onların hayatlarının devamını sağlıyor. Bu insanları görmezlikten gelemeyiz. Ne tüccar düşmanıyız, ne de manav düşmanıyız. Üreticinin hakkını da kimseye yedirmeyiz demiştik. Bugün gelinen noktada herkesin bizi anladığını düşünüyorum. “ dedi.

“2B ARAZİLERİNİN FİYATLARI DÜŞECEK”

Fındıkla ilgili nasıl mücadele ettiysek aynı şekilde orman arazileri yani 2B arazileriyle ilgilide mücadele ettiklerini ifade eden Enginyurt, “ Sayın Bakanımız Berat Albayrak ile Ordu’da yaptığımız görüşmede kendisine teşekkür ediyorum yakınen ilgilendi. Çevre Bakanımız Murat Kurum’a da teşekkür ediyorum. O da konuyla yakından ilgilendi. Milli Emlak Ordu İl Müdürlüğü’ne talimat verildi.

Bazı köylerde 400 orman vasfını yitirmiş arazi var. Köylünün 100 tanesi gitmiş parayı yatırmış. Parayı yatırınca haliyle alım gerçekleşmiş oluyor ve o fiyat düşmüyor. Ama alımın olmadığı, para yatırılmayan köylerde yeniden fiyat belirlenecek. Fiyat düşürülecek. Yeni bilirkişiler gönderilecek. Ordu’nun birçok köyüne bilirkişi gitmemiş. Gürgentepe ilçesindeki bir arazi ile Ordu sahilindeki arazi fiyatının aynı olması mümkün değil. Bunu anlattık. Onlarda kabul etti. Fatsa’nın köylerinde 2B arazileriyle ilgili yeni ücret belirlemenin yolunu açtık. Bu konuda iktidar partisi milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve  Metin Gündoğdu’da çalışmalarımıza katıldı. Onlara da teşekkür ediyorum.” Şeklinde konuştu.

“ÜNYE’DEN GİRESUN’A NOSTALJİK TREN HATTI”

Enginyurt, “Bolaman Havzasında bir tarımsal alan çalışması var. Bu projeyi de destekliyoruz. Niyetmiz Ordu kalkınsın. Devlet Demiryolları Genel Müdürü ile görüştüm. En azından Artvin’e kadar tren hattının geçmesi için gayret gösteriyoruz. Dün aldığım bir habere göre Devlet Demiryolları Genel Müdürü Ünye’den Giresun’a kadar bir nostaljik tren hattı kuralım demiş. Şenel Yediyıldız söyledi. Bunu da makul karşıladık. Destekliyorum. Ordu turizmine büyük canlılık katar. İnşallah olur diye umut ediyorum. Çünkü Büyükşehir Belediye Başkanımız da bu konuda tam destek vermiş. İnşallah müjdeli bir haber olur.” Diyerek bu projeleri yakından takip edeceğini söyledi.

“GÖÇ VEREN İLLER ARASINDA ORDU İLK SIRALARDA”

Göç veren iller başında ilk sıralarda Ordu’nun da olduğunu belirten Enginyurt, “Bu göçün temel sebebi de ekonomik. İşsizlik, esnafın içinde bulunduğu çıkmaz. Bunların giderilmesi gerekiyor. 2020 yılının ekonomik anlamda canlı bir yıl olacağını düşünüyorum. Kredilerin Sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti faizlerin tek hanelere düşeceğini söyledi. Bu aynı anlamda kredilerinde ucuzlayacağı anlamına geliyor. Sayın berat Albayrak Ordu’da yaptığı sunumda kredi konut faizlerinin 25-30 yıla çıkacağını ifade etti. Ticari kredilerin 10 yıla çıkacağını söyledi. Bunlar piyasada hareketlilik yaratacak düşünceler. İnşallah gerçekleşir.” dedi.

“KREDİLER ERTELENEBİLİR”

Enginyurt, konuşmasına şöyle devam etti: “Kredi faizlerinin ve borçların bir yıl ertelenmesi gerekir. Çünkü Ordu geçen yıl don, sel gibi afetler yaşadı. Tarım Bakanlığı bu konuda Hazine Bakanlığına yazı yazdı. Olumlu bir gelişme bekliyoruz.”

“BİRİLERİ BU EVETTEN RAHATSIZ”

Libya konusuna da değinen Enginyurt, son olarak şunları söyledi; “Libya tezkeresine evet dedik. Birileri bu evetten rahatsız oluyor. Biz evetten rahatsız olanlara sadece şunu soruyoruz. Libya’ya Türkiye’nin asker göndermesine karşı olanlar 10 bin kilometreden ABD’nin asker göndermesine neden karşı değiller? İngiltere’nin, Almanya’nın, Fransa’nın asker göndermesine niye karşı değiller? Rusya’nın Suriye’de ne işi var diye niye sormuyorlar. Çin, niye müdahale ediyor diye sormuyorlar da hemen sınırımızda ve Doğu Akdeniz gölleri içerisinde bizimle bir olan Libya ve Suriye’ye asker göndermemizden niye rahatsız oluyorlar demek zorunda kalıyoruz. Burada memleket adına desteğimize devam ediyoruz. ABD’nin Irak’ta Kasım Süleymani’yi öldürmesinin bir komplo, bir provokasyon olduğuna inanıyoruz. Bize göre Süleymani orada birçok kanunsuz eylemim ve teröristlerin arkasında ama bu ABD’nin Süleymani’yi öldürmesini gerektirmiyor. “ 

Ordu 19 Eylül Gazeteciler Derneği Başkanı Erdoğan Erişen ise Cemal Enginyurt’a ziyaretinden ve basına verdiği destekten dolayı teşekkür etti. Erişen, “2019 yılını basın olarak iyi kapatmadık. Bu dönemde hakikaten bizim dernek olarak, federasyon ve konfederasyon olarak ciddi manada hükümet nezdinde bir takım çalışmalarımızın olması gerekiyor. Çünkü aksi takdirde ilerisi basın için iyi görünmüyor. Biz 2019’da özellikle borcu yoktur kağıdının ötelenmesi konusunda birkaç kez, onun dışında icra iflas ilanlarının iptal edilmemesi konusunda çok önemli çalışma yaptık. Bu çalışmada milletvekilimiz Cemal Enginyurt’tan da büyük destek gördük.” Dedi. Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim