CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Fındıkta üretici dışında kalan kesimlerin örgütlü ve bilinçli bir politika etrafında birleştirilmek istendiğini görüyoruz. Mesele şu ki; Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) üzerinden 17 TL’den fındık alımı yapılacağını Sayın Cumhurbaşkanı duyurmuş olmasına rağmen bahaneler üretilerek alınmıyor ve piyasa koşullarındaki 13 TL’ye mahkûm ediliyor. Sayın Cumhurbaşkanının bu durumdan haberi var mı bilmiyorum ama eğer haberi yoksa durum çok vahimdir. Görüldüğü gibi TMO ve Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’nin Cumhurbaşkanı tarafından verilen talimatı yerine getirmediği çok açık bir şekilde ortadadır. Bu durumda biz Cumhurbaşkanının sözüne güvenemeyeceksek kimin sözüne güveneceğiz? Sorusunu akıllara getiriyor” dedi.

YÜKSEK REKOLTE AÇIKLAYANLAR GÜVENCEDE

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) fındık rekoltesi tartışmalarında piyasayı üretici aleyhine dizayn etme girişimlerine alet edildiğine, daha en başından beri fındık tekellerinin üreticiye kurduğu tezgâha devlet eliyle destek verildiğine işaret eden CHP’li Tığlı açıklamasında “üreticinin daha fazla gelir elde ettiği dönemlerle devletimizin fındıktan daha fazla ihracat geliri elde ettiği dönemler hep aynı olmuştur. Fakat daha fazla fındık ihraç etmemize rağmen fındığın uluslararası tekellerin inisiyatifi doğrultusunda fiyatının düşük tutulduğu dönemlerdeyse hem üretici hem devlet daha az kazanırken kimlerin daha fazla para kazandığına bakmak gerekir” ifadelerine yer verdi.

Tığlı, “defalarca dile getirdiğimiz gibi eski mahsul ürünün son fiyatı 20 TL iken nasıl oluyor da yeni mahsul ürün piyasada 12-13 TL’den başlıyor, bunun sebeplerini araştırması gereken iktidar siyasetçileri hem sus pus oluyor hem de rekoltenin yüksek olduğu yönünde spekülasyon yapanları görmezden gelmeyi tercih ediyordu.

Onlara göre devlet destekleme fiyatı açıklayacak, fiyatlar bunun etrafında seyredince de mesele kalmayacaktı. Biz 20 TL taban fiyat olsun derken, fındık üretiminde hiçbir alınteri ve katma değeri olmayanlar daha çok kazanayım dedikleri için açıklanan 17 TL’den bile memnun kalmamışlardı, sanırım sorun da burada başladı” dedi.

BUNUN ADI SERBEST PİYASA DEĞİLDİR

Fındık politikamızın belirleyicisinin Tarım Bakanlığı olmadığını defalarca üzülerek, kahrolarak söyledik diyen Tığlı, “Ama AKP iktidarı ve Sayın Cumhurbaşkanı hem öyle olmadığını göstermek, hem de üreticinin fındık tekellerinin insafına bırakılmasının bir felaket olacağı düşünerek zoraki bir taban fiyat açıklanıp TMO’nun da alım yapacağını duyurdu. 20 TL’den kapanan geçen sezondan sonra yeni sezonun 12 TL’den açılmasıyla birlikte ortada bir serbest piyasa olmadığını Hükümette görüyor tabi. Yani iktidar da biliyor ki serbest piyasa dediği unsur söylendiği gibi serbest değil zaten. Yani piyasanın serbest koşulları mevcut olmadığı ortadayken fındığı tekel zihniyetine terk edemezsin. Aslında hükümet de destekleme taban fiyatını serbest piyasanın gerçekçi rekabet koşullarında oluşabilmesini sağlamak için açıklıyor ve piyasayı belli kartellere teslim ettiği izlenimini, algısını kamufle etmek için kullanıyordu zaten” dedi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “tam bu tartışmaların yaşandığı dönemde seçim bölgelerinde fındık üretimi yapılan AKP Milletvekilleri, üreticinin talep ve beklentilerini değerlendirmek amacıyla kurdukları "Fındık Çalışma Grubu"nda üreticinin lehine hangi kararların alınmasına vesile oldular merak ediyorum. Sanki Tarım Bakanına gitmeseydiniz, istişarelerde bulunmasaydınız Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fındık Alım Fiyatını 17 TL olarak açıklamayacak mıydı? Yoksa 15 TL olacak fiyatın 17 TL olmasını mı sağladınız? Siz olmasanız TMO alım yapmak üzere görevlendirilmeyecek miydi? Şimdi güya TMO Kota uygulamıyor (!) verim ortalama cetveline bakıyor (!) verebilirsen 17 TL’den fındık alıyor, serbest piyasa da ise fındık yerlerde 13 TL olmuş. Hani nerede bu Fındık Çalışma Grubu’nu kuran arkadaşlar.

“ KOTA DEĞİL VERİM ORTALAMA CETVELİ” DEMEK KOTA’DIR

TMO tarafından yapılan açıklamaya göre kota uygulanmıyormuş, alımlarda, il rekolte tespit komisyonlarınca il-ilçe düzeyinde yapılan rekolte çalışmaları sonucu ortaya çıkan verim ortalamaları cetvelleri esas alınıyormuş. Evet! Aynen bu şekilde ismi kota değil verim ortalama cetveli, aynı yapılan diğer zamlara güncellenme denilmesi gibi değil mi?

Madem fındığı kotasız, randevu sorunu olmadan tümünü 17 TL’ye alıp parasını ödüyorsun o zaman bu gariban üretici niye gidip fındığını 13 TL’den piyasa da satmaya çalışıyor. Aklını mı yitirdi? TMO “kota yok, verim ortalama cetveli var” diyerek neden vatandaşla alay ediyor?

Verim cetvelleri esas alınarak bir kota uygulanacaksa alan bazlı gelir desteği uygulaması da gözden geçirilmeli üretim maliyetleri ve karlılık göz önünde bulundurularak il, ilçe düzeyinde farklı olarak uygulanması da planlanmalıdır. Batıda hiçbir kriter uygulanmadan, fındık iyi kurutulmuş mu? İyi ayıklanmış mı? İyi seçilmiş mi? Sivri mi? Badem mi? Tombul mu? Karışık mı diye bakmadan ve kota sorunu yaşatmadan alım yapacaksın ama Giresun’a gelince verim ortalaması cetveli adı altında kota uygulayacaksın öyle mi? Her alım bölgesinde ve noktasında bile üreticiye standart bir yaklaşım sergileyemiyorsun, ayrım yapıyorsun çünkü Giresun’a sahip çıkmazlar diyorsun” açıklamasını yaptı.

ÜRETİCİ NEDEN FINDIĞINI PİYASADA 13 LİRAYA SATMAYA ÇALIŞIYOR

Tığlı, “fındık üretiminde ciddi bir reforma, yenilenmeye ve verimliliği artırmaya ihtiyaç olduğunu yıllardır vurguluyoruz. Yıllardır da bu hususta özellikle Giresun ve Doğu Karadeniz’de bu yönde çalışmaların ihmal edildiğini dile getiriyoruz. Biz “birim alandan daha fazla ve kaliteli ürün elde edilmesini sağlayacak çalışmalar desteklenip teşvik edilmeli” diyoruz. Tarım Bakanlığı önce “Evet doğru diyor” demesine ama hiçbir gayret sarf etmiyor ve bunu da herkes görüyor. Sonra sezon boyunca rekolte ve fiyat konusundan başka konulara girme imkanı kalmıyor ve bahçelerin yenilenmesi, kaliteli ürün için yapılması gereken teşvik çalışmaları unutulup gidiyor” dedi.

FINDIĞIN BAŞKENTİ GİRESUN VE DOĞU KARADENİZ İÇİN AYRI BİR DESTEK SAĞLANMALI

CHP’li Necati Tığlı, “fındığın başkenti Giresun’dur diye tescil çalışması başlatıp kendi siyasetçilerinin ayıbını örtmeye çalışan ve asıl sorunları görmezden gelen arkadaşlarıma “Fındıkla ilgili süreç bu şekilde devam eder bir de hak ettiği fiyatı bulamazsa, Giresun ve Doğu Karadeniz üreticisi için ayrı bir destek sağlanmazsa bu bölgede ki fındık tarımı çok kısa bir süre içinde sona erer. En azından Giresun’da; fındığın anavatanı fındığın başkentinde durumun böyle olduğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar görüyorum.

Gördüğümüz kadarıyla iktidara teşekkürü şimdilik bir kenara bırakıp, fındığın düşürüldüğü bu durumu izah etmek zorunda kalanlar ne vakti zamanında TÜİK’e ne şimdilerde TMO’ya, ne de Tarım Bakanına ve iktidara söz edemeyenler fındık 13 TL’ye düşünce sayfalar dolusu açıklama yapıp fındık tekelleri ve kartelleri diye lafı dolandırmaya, suçlu aramaya başladılar.

Fındık tekellerinin en büyük güvencesi, küçük ortağı, başta iktidar sonra sizlersiniz. Bence birbirinize fazla ağır sözler etmeyin en nihayetinde sizler bu ranta ortaksınız” açıklamalarını yaptı.

Editör: TE Bilişim