Özellikle araç fiyatları adeta dudak uçuklatıyor. Konuyla ilgili olarak Ordu’da bir Otomobil Firmasında Genel Koordinatör olarak çalışan Barış Özgür, araç fiyatları hakkında bilgi verdi.

Özgür, “Araç fiyatları bu yıl sonuna kadar artmaya devam edecek bir yandan ham madde diğer taraftan çip krizi, otomobil için artan talepler, akaryakıt fiyatlarının ve kurun yükselmesiyle lojistik maliyetleri de yükseliyor. Bu durum Rusya-Ukrayna Savaşı sonucu başka boyutlara geçti otomobil fiyatları. Nedeni de pandemide başlayıp Rusya-Ukrayna Savaşı ile devam eden bir ham madde sorunu var. Çip sorunu vardı herkes biliyor bunun üstüne bir de magnezyum sorunu gün yüzüne çıktı. Magnezyum demek sac demek ve böyle sorunlar vardı.

“KİM NE ALACAĞINI KİM NE SATACAĞINI BİLEMİYOR”

Kim ne alacağını kim ne satacağını bilemiyor diyen Genel Koordinatör Özgür, “Bu durumda. Üretici firmalarda yükselen maliyetlere karşı ürünlere zam yapıyor. Kayıplarını öyle karşılıyor. Fakat vatandaşın cebinden daha fazla para çıkıyor. Öte yandan ÖTV’de ki artışlar vergi dilimindeki değişiklikler onları da koyduğumuzda vatandaşın cebinden çıkan meblağda artmış oldu. Araç maliyetlerinin artmasından dolayı üreticide fiyatları artırmak zorunda kaldı. Pazardaki otomobil fiyatlarına bakarak ücretler ona göre belirlendi. Haliyle ortaya yüksek fiyatlar çıktı” diye konuştu.

“2023’ÜN NORMALLEŞMESİNİ ÖNGÖRÜYORUZ”

Peki tüketiciler araç satın almak isteyen vatandaş bu yüksek fiyatları ödeyebilecek mi? Bu soruyu da yanıtlayan Özgür, “toplumsal olarak yükselen fiyatlar kabul edilememekle birlikte üretilen her ürünün satıldığını da görüyoruz. Yeni araçların gelmesi bu araçların sıraya yazılması. Ön kaporalarla satışlar yapılması ve araca gelecek olan tüm zamların kabul edilerek otomobilin satılmasını görüyoruz yaşıyoruz. İlerleyen zamanlarda çip üretimin artırılması bile bence pazar beklentisini karşılayamayabilir. Şu an ki işleyiş normal değil piyasa normal değil. Tetikleyici bir Pazar var ortada her şeyi sunum için olduğunu tüm halk biliyor.

“2. EL ARAÇLARIN FİYATI TAVAN YAPTI”

2. Elde de durum sıfır otomobiller talepleri karşılayamadığı için ikinci el aracını satan kişiler emsal duruma bakıyor. Aracımı satsam kaça alabilir mantığıyla ilerliyor ve ikinci el araç fiyatları da yükselmiş oluyor. Bayramda fiyatların yükseleceğini düşünüyorum. Bayramdan sonra da yavaş yavaş iniş yapacaktır bu fiyatlar diye düşünüyorum. Kasım- Aralık gibi tekrar yükseleceğini ve Ocak- şubat gibi araç fiyatlarının tekrar iniş yapacağını düşünüyorum. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim