Tüm basın-yayın kuruluşları sorunlar yaşadığına dikkat çeken Gürer, “Yerel basın kuruluşlarının ekonomik krize karşı ayakta kalamayıp kapandığını, işsiz gazeteci sayısını. Her geçen gün yenileri eklendiğini belirtti.

GAZETECİLER, ZOR ŞARTLARA ÇALIŞIYORLAR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mesajında gazetecilerin her geçen gün ağırlayan şartlara ve siyasi iktidarın baskılarına rağmen rağmen görevlerini yerine getirmek için fedakarca mücadele ettiğine vurgu yaptı.

YEREL BASIN CAN ÇEKİŞİYOR

Özellikle yerel basın kuruluşlarının ekonomik sorunlar nedeniyle büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çeken Gürer, “ 2013 yılında 7.158 olan toplam gazete ve dergi sayısı 2020 yılında 4 bin 746 düştü ve 2021 yılında ekonomik buhran derinleşmesi, yerel basını belirli günlerde çıkmaya ya da yeni kapanmalara yol açtı. Yerel ve ulusal basında ciddi ekonomik sorunlar devam ediyor. Gazetelerde el değiştirmeler, kapanmalar ,gazete sayısı azaltarak ayakta durmaya çalışma ve sonuçta çalışanları işten çıkarmak zorunda kalmalar devam ediyor.. süreçte artan yerel ve görsel basında binlerce gazeteciyi işinden ediyor. Ülkemizde yayınlanan gazetelerin yüzde 91,1'i yerel, yüzde 6,5'i yaygın (ulusal),yüzde 2,4'ü ise bölgesel yayından oluşuyor. Buna karşın toplam tirajının yüzde 82,4'ünü yaygın (ulusal), yüzde 16,9'unu yerel ve yüzde 0,7'sini bölgesel yayımlanan gazeteler, dergilere ait. Gazetelerde önemli traktör kayıpları da yaşanıyor. TGS’nin SGK’dan edindiği verilere göre ülkemizde 23.306 gazetecinin önemli bölümü zor şartlarda görevini yapıyor. Ya da işsiz. Gazetcilik mezunlarında işsizlik oranı genel işsizlik oranının iki katından fazla duruma erdi. Yerel Gazeteler yayın yaptıkları yörelerin sorunlarını gündeme getiren, zor şartlara rağmen illerinin, ilçelerinin her anlamda kalkınması için mücadele veren basın kuruluşları, artan girdi maliyetleri karşısında bir bir kapılarına kilit vurmak zorunda kalıyor.Yerel basına reklam verebilecek özel kuruluşlar ekonomik sorunlar nedeni ile ilk tasarrufu basına verdiği desteği kesmek oluyor. Resmi ilan bedellerinin olması gereken rakamların çok altında kalması sonucu yerel gazeteler varlıklarını sürdüremeyecek duruma gelirken, ulusal gazetelerde kağıt fiyat artışı ve diğer matbaa ve genel giderlerle zor şartlarda yayınını sürdürüyor. Bu nedenle çok sayıda gazete ya kapanmış ya da daralıp asgari seviyede çalışır duruma gelmiştir. Radyo ve TV’lerde yerel yayın yapanlarında çok zor şartlarda çalışmalarına devam ediyor. Bu durum çalışamayan gazeteci sayısını her geçen gün artırmasına neden oluyor ” diye konuştu.

MUHALİF BASIN KURULUŞLARINA CEZA YAĞDIRIYOR

Ekonomik sorunların yanı sıra iktidar baskısının da gazetecileri meslekleri adına olumsuz etkileyen önemli bir etken olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Diğer taraftan iktidarın hoşuna giden tek yanlı iktidara övgü düzüp yaşanan sorunları gündeme getirmeyen yandaş medya, iktidarın sağladığı destek ile ayakta kalmaya çalışırken, özgür ve tarafsız gazetecilik yapmaya çalışan basın kuruluşları da ,eleştirel haberlerinden dolayı resmi ilan kesme cezalarına çarptırılmakta, her türlü baskı uygulanmakta, televizyon kanalları da RTÜK tarafından baskı altında tutulmaktadır” saptamasında bulundu.

GAZETECİLİK YAPABİLMEK ZORLAŞTI

Ekonomik baskılar yanında, özgürce çalışma olanağının da sınırlı duruma geldiğini ve AKP iktidarının basın kartları konusunda bile hakkaniyetli olamadığını ifade eden Ömer Fethi Gürer, bu koşullar altında gerçek manada gazetecilik yapabilmenin zorluğuna rağmen, görevlerini yapmaya çalışan gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü kutluyorum” diye konuştu.

Ülkemizde baskı altında olmadan, ekonomik sıkıntı yaşamadan, gazetecilik mesleğinin yapılabildiği şartların oluşmasının, her şartta meslek etiğinin korunmasını temenni eden CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer” Her olumsuzluğu aşarak görevlerini fedakârca yerine getirmeye çalışan tüm gazetecilerin gününü kutluyorum” dedi. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim