Kimisi gram gram kimisi de paket şeklinde alarak Ramazan sofrasında hurma bulundurmak için hurma satın aldı.   

Çoğu kuruyemişçilerde hurmanın kg fiyatı geçtiğimiz sene 56 lira olan İran hurması bu sene kilosu 119 lira 85 kuruş.

Bu yıl çoğu kuruyemişçi, Mısır hurması ve İran hurması olarak iki çeşit hurma bulundurdu tezgâhında.

 Hurma fiyatları hakkında bilgi veren Altınordu’da kuruyemiş satıcısı Fevzi Çakmak, bu sene geçen seneye göre alımların düştüğünü dile getirerek şunları söyledi; “bu yıl tezgahta biri açık isteğe göre kilo işi diğeri paketli olarak satılan iki çeşit hurmamız bulunmakta. Açık olarak satılan Mısır hurmamız ve onun kilosu geçtiğimiz sene 56 liraydı şimdi 119 lira 85 kuruş oldu. İran hurmamızın kilosu ise 35 liradan satılmak için tezgahta ki yerini aldı.  Artan maliyetler, temel gıdalara ve akaryakıta gelen zamlar her şeyi olumsuz etkilediği gibi bu sene ramazan hurmasına da olumsuz yansıdı diyebiliriz.”

Mısır hurmasının İran hurmasına göre pahalı olmasının nedeni ise İran hurmasının glikozlu, Mısır hurmasının ise glikozsuz olması fiyatların oynamasına sebebiyet veriyor. Vatandaşlar ise artık şuruplu hurma şurupsuz hurma ayrımı yapmadan bütçesine uygun fiyattaki hurmadan alıp gidiyor.

Altınordu’da kuruyemiş satıcısı Fevzi Çakmak, vatandaşların hurma alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini aktardı; “Ramazanda sofrasında hurma bulundurmak isteyen vatandaşlarımız hurma alırken renginin doğal durmasına dikkat etsinler. İçerisinde glikoz şurubu olan hurmayı almalarını tavsiye etmem ama bütçesine göre alım yapıldığında da bir şey diyemiyoruz. Özellikle hurmanın iyisini almak isteyenler de ürünü tadarak alsın.” Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim