Son zamanlarda yaşanan kadın cinayetleri Türkiye’nin gündemine oturmuş durumda. Yaşanan olaylar sonucunda suçlulara mahkemece hapis cezası uygulanıyor ancak bazı durumlarda bu sonuç pek de aynı kalmıyor suçluların olayla ilgili bir suçlarının olmasına rağmen mahkeme tarafından serbest bile bırakılıyor.

Önceki dönem Ordu Barosu Başkanı ve Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu Üyesi Av. Haluk Murat Poyraz açıklamalarda bulundu.

Haluk Murat Poyraz 2021 yılında 280 kadın cinayeti işlendiğini ifade ederek, “Gün geçmiyor ki basında medyada bir kadın cinayet haberi olmasın 2021 verilerine göre ülkemizde 280 kadın cinayeti işlendi 217 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. En son 3 gün önce bir kadın avukat meslektaşımız eski nişanlısının cinayetine kurban gitti. Biz hukukçular ısrarla kadınların yaşam hakkına yönelik sistematik hal alan kadın cinayetlerinin önlenmesi için yasaların eksiksiz uygulanmasını önleyici ve koruyucu tedbirler alınmasını toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların bir an önce hayata geçirilmesini talep ettik ve ediyoruz kadınların yaşam hakkının korunmasının devletin görevi olduğunu vurguluyor ve bu görevin bu sorumluluğun yerine getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Yasalarda kadına şiddete ilişkin cezaların artırılması gerektiği konusuna vurgu yapan Poyraz, “Kadın kazanımlarının kaybına yol açacak her türlü söylem ve yasal düzenlemelerin kadınların yaşam haklarına saldırı oluşturduğu açıktır nitekim düzenleyicisi olduğumuz kadın haklarına ilişkin İstanbul sözleşmesinden imzanın geri çekilmesi 6284 sayılı yasanın etkin uygulanmaması nafakanın tartışılmaya açılması gibi birçok konular kadının özgür ve eşit bir birey olduğunu kabul etmeyen zihniyet cesaret vermekte ve bunun sonucunda da kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin sayısında artış olmaktadır. Bu nedenle Medeni kanuna ve 6284 sayılı yasaya dokunulmaması yasalarda kadına şiddete ilişkin cezaların artırılması ve cezaların etkin bir şekilde uygulanması ve özellikle toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldıracak politikaların ve söylemlerin acilen oluşturulması gerekir” ifadelerini kullandı. Haber: Derya Kara

Editör: TE Bilişim