2014 yılında yapılan referandum ile Rusya Federasyonu’na bağlanan Kırım’a karşı uygulanan ekonomik yaptırımlara dikkat çeken Kırım İşbirliği Teşkilatı Türkiye İlişkileri Koordinatörü Abdulkadir Kuşdil, “Kırım’a uygulanan ekonomik yaptırımları Türkiye kendisi için fırsata çevirebilir. Tekstil, gıda, tarımsal ürünler gibi birçok ürün ihraç edebilir” dedi.

“Ekonomik ilişkiler 2014 öncesine dönmeli”

2014 yılında Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasıyla birlikte, Kırım’a uygulanan ambargo ve ekonomik yaptırımların adadaki ticaretin yönünü değiştirdiğini ifade eden Kuşdil, şunları söyledi:

“Yaptırımlarla beraber Avrupa ve Amerikan mallarının yerini Çin, Azerbaycan ve dolaylı olarak Rusya üzerinden yapılan ithalat aldı. Kırım’la tarihsel, coğrafi ve ekonomik ilişkileri bakımından en öne çıkan ülkelerden biri de Türkiye’dir. Kırım’a uygulanan ekonomik yaptırımları Türkiye kendisi için fırsata çevirebilir. Tekstil, gıda, tarımsal ürünler gibi birçok ürün ihraç edebilir. 2014 öncesinde Türkiye’den Kırım’a haftada 4 yük gemisi gidiyordu. O dönem yaptırımların olmadığını düşünürsek küçük bir pay olduğunu düşünebilirz. Şu an Batı’dan mal gelmiyor. Eğer Türkiye bunu fırsata çevirmek isterse haftada 15-20 yük gemisi ihracat yapabilir. Tarihsel olarak da baktığımızda Türkiye Kırım Tatar halkının garantörü olması sebebiyle Batı yaptırımlarına rağmen Kırım ticaretine devam edebilmeli. 2014 öncesi olduğu gibi Zonguldak-Evpatorya ve Sivastopol gemi seferleri yeniden başlatılmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim