Kurban bayramında kızartma, tatlı, hamur işi, gazli içecekler ve şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de oldukça artmaktadır. Sağlıklı beslenmeye dikkat eden bireyler için de bu özel günler günler sağlıklı beslenmek oldukça zorlaşabiliyor. Peki kurban bayramında sağlıklı beslenmek için ne yapmalıyız?

Öncelikle besinlerin pişirme yöntemlerine dikkat edilmelidir. Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak haşlama yada buğlama yöntemini kullanmak gerekir. Kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı koyulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin pişmesi ve lezzeti için yeterlidir ekstra yağ eklemeye gerek yoktur. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliği ve sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından faydalıdır. Et sindirimi zor bir besin olduğu için fazla miktarda tüketimi barsak probemlerine yol açabilir beraberinde tüketilen sebze miktarı sindirimi kolaylaştırır ve bu dönemde oluşabilecek barsak problemlerini önler. 

Kurban bayramında şeker ve şekerli besinlerinde tüketimi artmaktadır. Bu sebeple özellikle bu dönemde kronik hastalığa sahip olan bireyler (kalp-damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları) oldukça dikkat etmelidir. Sık ve az beslenmek, günde 2 – 2,5 litre kadar su içmek, aşırı et ve tatlı tüketiminden kaçınmak önemlidir.

Kurban bayramında nelere dikkat edilmeli?

Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı ve öğün atlanmamalıdır.

3 ana öğün, 3 ara öğün tüketilmelidir.

Etlerde doymuş yağ oranı yüksektir. Etin üzerinden görünür yağlar alınsa dahi kırmızı etin yağ içerdiği unutulmamalıdır.

Kesilen kurban etini hemen tüketilmemelidir. Çünkü yeni kesilmiş hayvanların etlerinde rigor mortis (sertlik) oluşmaktadır bu nedenle 1 gün dinlendirmeden tüketmek hem sağlık açısından sakıncalıdır. Bu sebeble hazımsızlık, şişkinlik gibi mide rahatsızlıkları meydana gelebilmektedir.

Kızartma ve kavurmadan kaçınılmalıdır. Bunların yerine haşlama, fırında pişirme ve ızgara yöntemiyle etler pişirilmelidir.

Yanan kömürleşen etlerde kanserojen madde oluşur bu nedenle mangal yapılırken et ateşten 15cm uzakta tutulmalı ve birden yüksek ısıda pişirmemelidir.  

Günlük 2-2.5 lt su tüketimine dikkat edilmelidir.

Yapılan ikramlardan az miktarda tüketmeye özen gösteriniz. . İkram edilen hamur tatlıları ve çikolata yerine sütlü tatlıları ve meyveleri tercih edin.

Sakatat tüketilmemeli yada az tüketilmelidir.  

İçecek seçinde dikkatli olunmalı ve hazır içecek tüketiminden kaçınılmalıdır.

Ve özellikle bayram süresince sadece et, tatlı, çikolata tüketimi minimum olmalı yada hiç olmalı onun yerine süt, yoğurt, tam buğday ekmeği, meyve ,sebze tüketilmesi unutulmamalıdır.  

BAYRAM SONRASI NE YAPILMALIDIR?
Bayram sonunda her ne kadar önerileri uygulamaya çalıştıysanız da normal beslenme planınızın dışına ya da özellikte zayıflama diyeti uygulayanlar diyetlerinin dışına çıkmış olacaklar. Gerek enerji miktarını dengelemek gerekse bayramda yüksek miktarda tüketilen hayvansal kaynaklı gıdaların vücutta oluşturacağı toksinlerden arınmak adına bayram sonrası özellikle çok sağlıklı beslenmek ve yediklerinize 1 hafta boyunca oldukça özen göstermek önemlidir.  

Editör: TE Bilişim