MEB Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğe göre ders kitabı ve eğitim araçları, nitelikleri Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca belirlenen ders kitapları ve eğitim araçları ile bunlara ait elektronik eğitim içeriklerine dair kriterlere uygun olarak hazırlanacak.

Ders kitaplarında aranan nitelikler; tarihî, kültürel, millî ve manevi değerleri kapsayıcı şekilde belirlendi. Ders kitaplarının kalitesinin arttırılması amacıyla kitap yazım sürecinde program geliştirme, ölçme ve değerlendirme ile rehberlik uzmanı bulundurulması zorunlu hâle getirildi.

Basılı materyallerin yanı sıra çağın gereksinimleri doğrultusunda dijital ve mekanik içeriklerin de yer alması hedeflendi. Dijital ve mekanik içeriklerin uzman kişilerce incelenmesinin gerekliliği doğrultusunda "çoklu ortam tasarım inceleme uzmanı" tanımı eklendi.

Türkçe ve yabancı dil ders kitapları, dinleme ve izleme becerisini kazandırmaya yönelik elektronik eğitim içerikleri ile takım hâlinde hazırlanacak ve değerlendirmeleri birlikte yapılacak. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciler için hazırlanan ders kitapları ile engelli öğretmenler için hazırlanacak öğretmen kılavuz kitabında engel durumları dikkate alınacak.

Kitapların ilk sayfalarında yer alacak unsurlar

Kitaplarda yer alacak Türk bayrağının, Türk Bayrağı Tüzüğü'ne uygun olması gerekiyor. İkinci yaprak ve devamında ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara ait kitaplarda, yaprağın ön yüzünde Türk bayrağı ile İstiklal Marşı'nın ilk iki kıtası, yaprağın arka yüzünde Öğrenci Andı, üçüncü yaprağın ön yüzünde Atatürk fotoğrafı ve fotoğrafın alt kısmında Mustafa Kemal Atatürk yazısı bulunacak.

İlkokul 4'üncü, ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıflar ile ortaöğretim ve yaygın eğitim kitaplarında ikinci yaprağın ön yüzünde Türk bayrağı ile İstiklal Marşı, yaprağın arka yüzünde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, üçüncü yaprağın ön yüzünde Atatürk fotoğrafı ile fotoğrafın alt kısmında Mustafa Kemal Atatürk yazısı bulunacak.

Bakanlıkça belirlenmeyenler öğrencilere aldırılmayacak

Kurulca kabul edilen ders kitabının karara bağlanmış orijinal nüshasının baskısı yapılacak. Ders kitaplarının uygunluk süresi, Kurul kararında belirtilen öğretim yılından itibaren beş öğretim yılı olacak. Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamayacak.

Kamu yararı

Yönetmelik'te, baskı ve dağıtım hizmetleri için verilen esnek süre ile kamu yararının sağlanması amaçlandı. Eser ve eser sahipliği, manevi mali haklar ve bağlantılı hakların korunmasına yönelik düzenlemelerin bu Yönetmelik'le kitap yazım ve başvuru süreçleri tek bir panel dönemine indirilerek ders kitaplarının kalitesinin arttırılması hedeflendi. Nesnel değerlendirme ölçütleri kullanılmasına imkân verilerek kişisel değerlendirmelerin kanıta dayalı olması istendi. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim