ORDU’DA ÖZEL YAŞAM AİLE DANIŞMA MERKEZİ HİZMET VERECEK

Açılış töreni öncesi kokteyl Ordu’nun Altınordu İlçesinde bulunan Hazal Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış törenine Ordu Valisi Seddar Yavuz ve Altınordu Belediye başkanı Aşkın Tören başta olmak üzere çok sayıda bürokrat, siyasi, belediye başkanı, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler katıldı.

Sunuculuğunu Ordu FM Genel Yayın Yönetmeni Derya Kara’nın yaptığı açılış programının ilk konuşmasını Uzman Psikolog Şeyma Hazal Kaya gerçekleştirdi. Kaya konuşmasında; “Dünya Sağlık Örgütüne göre sağlık; sadece hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, aynı zamanda kişinin fiziksel, ruhsal ve sosyal anlamda da tam bir iyilik halinde olmasıdır. Bizde, tam da bu yüzden, gönül verdiğimiz bu şehirde psikolojik hizmetin yaygınlaşmasını can-ı gönülden istiyor ve bu konuda, Ordu’da ilk ve tek aile danışma merkezi olan ‘Özel Yaşam Aile Danışma Merkezi’ni faaliyete geçirmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.

Psikolojik sağlığın genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirten Psikolog Şeyma Hazal Kaya; “ Biz psikologların amacı da, bireylere, içinde bulundukları durumla ilgili farkındalık kazandırmak ve psikolojik destekle birlikte, hayatlarında bozulan işlevselliklerini düzeltmek, yaşam kalitelerini arttırmaktır. Aranızda psikologtan destek almayı zayıflık ya da normal dışı bir durum olarak düşünenleriniz vardır. Hatta biliyoruz ki uzun yıllardır psikoloğa gitmek delilik olarak adlandırılmıştır. Hepimizin hayatında zaman zaman yolunda gitmeyen, baş etmekte zorlandığımız, yetemediğimizi düşündüğümüz zamanlar vardır ve olacaktır. Yaşamımızdaki bazı olaylar bizi oldukça derinden etkiliyor. Kimi zaman bunları yoğun hislerle yaşayıp atlatıyoruz, kimi zamanda farkında olmadan unutuyoruz. Ancak beynimiz bilinçdışı bir şekilde olayları kaydetmeye devam ediyor. Ruhsal olarak etkilenmediğimizi düşündüğümüz nice durum bazen travmatik sonuçlar doğurabiliyor. Ve zaman geçtikçe vücudumuz biriktirdikleriyle ilgili cevap vermeye başlıyor. İşte tam olarak bu noktada sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir aile olmak için sağlıklı bir birey olmamız gerektiğini, altını çizerek vurgulamak istiyorum. Nasıl vücudumuz hastalandığında iyileşmek için doktora gidiyor ya da hastalanacağımızı fark ettiğimizde önlemler almaya başlıyorsak, ruhumuzun sağlığı için de aynı şeyi yapmalıyız. Bugünle birlikte, sizler de bu farkındalığı oluşturmak yani ruhumuz hastalanmadan önce önlemler almak ve bugünden itibaren daha sağlıklı bir birey, bir aile ve bir toplum olabilmek adına adım atmak için ‘Haydieliniver’ etkinliğine katılarak, Sizi  ‘Hayatınızın seyircisi değil, Başrolü olmaya davet ediyorum’ dedi. Daha renkli bir hayata el vermek için, Kendiniz için bir adım atabilir ve psikolojik farkındalık hareketimizi desteklemek için dışarıdaki tuvallere çıkışta elinizi basabilirsiniz. Unutmayın en uzun yolculuklar bile tek bir adımla başlar. Bu yolculukta ihtiyaç duyduğunuz zamanlarda ‘Özel Yaşam Aile Danışma Merkezi’ olarak alanında uzman ekibimizle yanınızda olmayı sürdüreceğiz. Başta ailem olmak üzere, burada olmamı sağlayan, hocalarıma, hekimlerime ve burada destek olmak için bulunan herkese tekrar teşekkür ederim” dedi.

Daha sonra söz alan isim Ordu Valisi Seddar Yavuz oldu. Psikolog Şeyma Hazal Kaya’ya hayırlı olsun diyerek sözlerine başlayan Ordu Valisi Seddar Yavuz, toplumun sevgi ve şefkate ihtiyacı olduğunu ifade etti.  Vali Yavuz konuşmasında eğitim ve refah seviyesi ile bağ olmadığını vurguladı, insanın ruhunu beslemesi gerektiğini ifade etti.

Yapılan konuşmaların ardından edilen dualarla kurdele kesildi. Böylece Altınordu’da ilk kez depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, obsesif-kompulsif bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu, sosyal fobi, özgül fobiler, panik bozukluğu, ağorafobi, beslenme ve yeme bozukluğu, anoreksiya nevroza, bulimiya nevroza, tıkanırcasına yemek yeme, obezite, uyku-uyanıklık bozuklukları, öfke , iletişim problemleri, stres ve başa çıkma biçimleri, disiplin ve motivasyon güçlükleri, evlilik içi iletişim problemleri, aile içi problemler, evlilik öncesi danışmanlık, boşanma adaptasyonu, vajinusmus, cinsel isteksizlik, erken boşalma, diğer cinsel işlev bozuklukları, özgüven problemleri, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, sınav kaygısı, akademik başarısızlık, akran zorbalığı, istismar, davranış bozuklukları, cinsiyetinden yakınma, kardeş kıskançlığı, seçici konuşmazlık, alt ıslatma, psikolojik testlerin yapıldığı ‘özel Yaşam Aile Danışma Merkezi resmen hizmete açıldı.

Açılış kokteylinin son bölümünde ise konuklar Haydieliniver’ etkinliğine katılarak, Daha renkli bir hayata el vermek ve psikolojik farkındalık hareketini desteklemek için ellerini değişik renklere boyayarak tuvallere bastı.

ŞEYMA HAZAL KAYA KİMDİR?

Samsun On Dokuz Mayıs Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Sonrasında Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Tezli Yüksek Lisans programını tamamladı. Tez konusu olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Sosyal Medya Bağımlılığı bulunan bireylerin psikolojik semptomlarını inceledi. Bu süreçte İstanbul'da bulunan özel danışmanlık merkezlerinde yarı zamanlı danışan gördü. Şimdi kendi memleketinde kurucu psikoloğu olduğu Özel Yaşam Aile Danışma Merkezi'nde danışanlarını almaya devam ediyor.
Lisans ve yüksek lisans dönemlerinde ders olarak aldığı ve özel olarak ilgilendiği cinsel işlev bozuklukları konusunda Cinsel Terapi Enstitüsü’nden de eğitim alarak cinsel terapi alanında uzmanlaştı. Sorun bireyin değil çiftindir düşüncesiyle yola çıkarak kendisini Evlilik, aile ve çift alanlarında da geliştirmiş ve bu alanda da enstitüden eğitim aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 464 saatlik Aile Danışmanlığı sertifikası aldı. Aile danışmanı olarak evlenecek ya da boşanma sürecinde olan çiftlere de danışmanlık hizmeti veriyor.
Yetişkin terapisine yönelik Prof. Dr. Hakan Türkçapar'dan ‘Bilişsel Davranışçı Terapi’ eğitimini tamamladı, süpervizyonlara devam ediyor. Depresyon, panik atak, obsesif-kompulsif bozukluk, Fobiler özel ilgi alanları. Ayrıca sınav kaygısını da bilişsel davranışçı terapi ekolüyle çalışıyor.
Çocukların oyun terapisi ile kendilerini daha rahat ifade edebildiklerini görmüş ve oyun terapisi ve masal terapisi eğitimlerini aldı. 3-12 yaş aralığındaki çocuklarla oyun terapilerine devam ediyor.
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarla Attentioner-dehb adlı program eşliğinde sistematik bir şekilde çalışıyor. Program öncesi ve sonrası dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite performansını ölçmek için ‘Moxo Dikkat Testi’ni kullanıyor.

Editör: TE Bilişim