Güneşin zararlı ışınlarından korunmak isterken başka sıkıntılara yol açmamak için kaliteli ve orijinal bir güneş gözlüğü tercih edilmeli. Peki, bir güneş gözlüğünün orijinal olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Orijinal güneş gözlüğü simgesi nedir?

Orijinal güneş gözlüğü için öncelikle güneş gözlüğünü güvenilen satış noktalarından faturalı olarak satın almak gerekir. Seyyar satıcılardan ucuza alınan güneş gözlükleri, gözünüzü korumaz ve güneş ışınlarını olduğu gibi geçirir. Kaliteli ve orijinal bir gözlüğün yüze tam oturması gerekir ve kullanılan materyallerin iyi olması da çok önemlidir. Orijinal bir gözlükte mutlaka markanın logosu yer alır.

Güneş gözlüğünde CE işareti olmalı

CE işareti bir ürünün insan, hayvan ve çevre açısından sağlıklı ve güvenli olduğunu gösteren Avrupa Birliği’nin Yeni Yaklaşım Direktifleri’ne uygunluk işaretidir. Satın alınan güneş gözlüğünde CE işareti mutlaka olmalıdır. Gözlük güvenilen bir satış noktasından alındığında garanti belgeleri ve sertifikaları verilir. Garanti belgesi veya sertifikası olan bir gözlük muhakkak orijinaldir.

Güneş gözlüğünde UV özelliğinin önemi

Güneş gözlüğünün camının UV tabakalı ya da polarize olup olmadığına iyice bakılmalıdır. Polarize özelliği taşıyan camların içerisine henüz hamur halindeyken bir film tabakası konulur. Bu tabaka camdaki yansıma ve parlamaları tek bir noktada toplayarak, ışığın geri yansımasını sağlayıp gözü rahatlatır. Cam kalınlığı da gözlüklerde dikkat edilmesi gereken bir diğer özelliktir. Güneş gözlüğünün polarize camlı olmaması sorun yaratmaz ama UV filtreli olmaması ileriki dönemde sorun yaşamanıza sebep olabilir. Çünkü UV filtreli camlar, göze zararlı ışıkların geçmesine engel olmaktadır. Güneş gözlüklerinin ışığı bloke etme gücü UV200, UV400 ve UV600 gibi ibarelerle belirlenir. Özellikle deniz kenarında ve kar ışığında minimum UV400 korumalı güneş gözlükleri kullanılmalıdır.

Editör: TE Bilişim