Ordu Ticaret Borsası tabelasını dün itibariyle fındık ürünü için yaktı. Karadeniz'in altın ürünü fındık Ordu Ticaret Borsası'nda işlem görmeye başladı. Ordu Ticaret Borsası tabelasını dün itibariyle 50 randımanlı tombul kabuklu fındık için 15 TL'den açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Giresun kalite fındığı 17, levent kalite fındığı 16,5 TL'den açıkladığını hatırlatan fındık üreticileri Ticaret Borsası'nın tabelasını 15 TL'den açmasına tepki gösterdi.

ENGİNYURT VE AKÇAY AÇIKLANAN FİYATA TEPKİ GÖSTERDİ

Ordu Ticaret Borsası’nın 2019 sezonu için tabelasını 15 TL olarak açıklaması siyasilerin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin tepkisine neden oldu. İlk tepki MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt’tan geldi. Vekil Enginyurt; “Ordu Ticaret Borsası, ağababalarına hizmette kusur etmemiş. Haftanın ilk günü fındık 15 TL diye fiyat yazmış. Panik başladı anlaşılan, alivreciler çıldırdı” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslenen milletvekili Enginyurt; “Sayın Cumhurbaşkanı ve Sanayi Bakanımıza sesleniyorum; Ordu Ticaret Borsa Başkanı, fındık üreticisi düşmanı, görevine derhal son verin. Seçilmiş olması, ona ayrıcalık kazandırmaz. Zira seçenler aynı ekipten. Fındık üreticisinin hakkını kimseye yedirmeyiz” dedi.

“bu insanların emeğine yazık”

Ordu Ticaret Borsası’na bir tepki de üretici temsilcisi Ordu Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan geldi. Akça da açıklamasında; “Ordu Ticaret Borsası’nın değerli başkanı ve yöneticileri. Fındık fiyatını 15 TL olarak yazdığınız tabelanın altına kime hizmet ettiğinizi de yazında bu üreticiler tavırlarını ona göre belirlesin. Yazık bu insanların emeğinin ve alın terinin vebalinin altından nasıl kalkacaksınız. Tabi ki vicdanınız ve inancınız varsa” diyerek tepkisini dile getirdi.

“ÜRETİCİYE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan Ticaret Borsası’nın tabelasının 15 TL olmasının nedenlerini anlattı. Tabelanın 15 TL’den açılmasının serbest piyasaya bağlı olduğunu belirten Arslan Soydan; “ bizi burada ilgilendiren TMO’nun alım fiyatları. TMO’da dün itibariyle randevularını da açtı. Ama tabi ki serbest piyasa devletin açıkladığı fiyatların altında oluyor. Bu süreçte serbest piyasada ürününü bu fiyatlara da verenler muhakkak olacaktır.  Ama üreticinin burada daha dikkatli ve bilinçli pazara fındık indirmesi gerekiyor. Fiyatın serbest piyasada yükselmesi ancak bu şekilde etken olur” dedi.

Üreticilere bu anlamda büyük görevler düştüğünü belirten TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan; “üreticilerimiz öncelikle emanete fındık vermemeleri ve ihtiyacı kadar pazara fındık indirmeleri gerekiyor.  Aksi takdirde bu piyasanın arz ve talep dengesini bozarak fiyatların düşmesine neden olur. Serbest piyasa beklenildiği gibi TMO fiyatlarının altında seyrediyor.  Önümüzdeki süreçte bakıp göreceğiz” dedi.

“pazara erken fındık indirmeyin, emanete vermeyin”

Serbest piyasa koşulları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Soydan; “serbest piyasa demek,  yani Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TMO’nun Giresun Kalite fındığı 17 TL, levant kalite fındığı 16,5 TL’den alacağını açıklanmasından sonra serbest piyasada bu olacak anlamına geliyor. Serbest piyasa fiyatları arz talep dengesine göre fiyat oluşturuyor. Zaten serbest piyasa sizin istediğiniz maliyetlerinizin üzerinde fiyat oluşturacak olsaydı devletin müdahale durumu ortaya çıkmazdı. Ama serbest piyasa şartları istikrarsız olmasından dolayı devlet müdahale etmiştir. Ancak devletin açıkladığı fiyatın üzerine çıkması için fiyatların muhakkak arz ve talep dengesinin üretici tarafına olumlu şekilde yansıması lazım. Yani üretici fındığını pazara ihtiyacından fazla indirmezse, talebin çok olduğu, arzın az olduğu yerde bu sefer ne olacaktır. Serbest piyasa TMO’nun üzerine fiyatları çıkarmak zorunda kalacaktır.  O şartları oluşturmak da üreticinin elinde. Üretici serbest piyasa fiyatlarını beğenmiyorum derse fındığını TMO’ya vermeye çalışacaktır. Tabi sezon başı şu anda 16 TL gibi başladı ama baktığımız zamanda bu süreçte bu fiyatlar serbest piyasada farklı şekilde oluşabilir. O yüzden bu anlamda üreticiye büyük görevler düşüyor.  Fındığını ihtiyacı yoksa pazara indirmesin, emanete bırakmasın. Götürdüğü zaman satsın parasını da cebine koysun. Biz emanet fındık yıllardır da söylüyoruz. Olumsuz şekilde  bir piyasa oluşturuyor. Bizim bir kere her ne olursa olsun emanet olayını ortadan kaldırmamız gerekiyor. Emanet olayı ortadan kalkması lazım. Burada gerçekten üreticilere rica ediyoruz. Kesinlikle emaneti ortadan kaldıralım. Gurbetteki üreticilerimiz de olsa, evinde fındığını bırakmaya deposu olmayan üreticimiz de olsa emanete fındık bırakılmasın. Üreticimiz emanete fındık bırakacağına gitsin satsın parasını da cebine koysun” dedi.  

Editör: TE Bilişim