BDDK’DAN TAŞIT KREDİLERİNE GÜNCELLEME


Alınan karar hakkında bir otomobil firmasının genel koordinatörü olan Barış Özgür Çelebi açıklamalarda bulundu.

Yapılan düzenlemenin detaylarını anlatan Barış Özgür Çelebi, “BDDK taşıt kredilerinde bir güncelleme yaptı. Fiyatı 400 bin liraya kadar otomobillerde yüzde 70 oranda kredi kullanımı ve 48 ay vade seçeneğini çıkardı. 400 ve 800 bin lira arası otomobillerde yüzde 50’sine kredi veriyor ve 36 ay vade yapıyor. 800 bin ve 1 milyon 200 bin lira arası otomobillerde yüzde 30 kredi verip 24 ay vade yapıyor” dedi.

“OTOMOBİL SEKTÖRÜNDE HAREKETLENME OLUR”

Barış Özgür Çelebi yapılan düzenleme ile birlikte sektörde hareketlenme olabileceğini belirterek, “bununla beraber bu güncellemeyle yani bu kredi oranlarında ve vade sayısında artıştan otomobil sektörünün biraz hareket kazanacağını düşünüyorum. Sıfır ve ikinci el otomobillerde de hareket olacağını düşünüyorum. Sıfır otomobillerde 48 ay vade yoktu bunun olması özellikle orta kesim dediğimiz ulaşılabilir 400 bin liralık bantta 48 ayı beklenen ve yüzde 70 olması iyi oldu. Daha önceden biliyorsunuz otomobilin normal fiyatından yüzde 80-90 oranında kredi kullanıp hatta yüzde 100 kredi veren bankalar vardı. Uzun zamandan beri yüzde 70 yoktu ve 48 ay vade yoktu. Bu çok fazla etkilemese bile biraz otomobil sektörünü hareketlendirir diye düşünüyorum. Benim şahsi fikrim şuydu 400 bin ve 800 bin arasındaki otomobillerin yüzde 70-80 ve 48 ay olması daha iyi olabilirdi. Çünkü son yapılan Euro ve kur artışından dolayı 300 bin liranın altında çok araba kalmadı. Yani 300 bin, 400 bin arasında doğru dürüst alınabilecek otomobiller yok. Burada aslında 400 bin ile 800 bin arasındaki otomobillerin yüzde 70-80, 48 ay vade olması daha iyi olabilirdi diye düşünüyordu” şeklinde konuştu.

“OTOMOBİL ALAN KAZANIR”

Çelebi son olarak otomobil sektöründeki fiyatlar hakkında konuştu. 2022 model araçların zamlı bir şekilde piyasaya gireceğine işaret eden Çelebi, “Her zaman söylüyorum ve tekrar ediyorum otomobil alan kazanır bugün hangi marka hangi model kim ne alacaksa almasını tavsiye ediyorum” diyerek, “Otomobilde genel durumu değerlendirecek olursak malum pandeminin yavaş yavaş sona ermesi, havaların ısınması, yaz ayının gelmesi, insanların biraz daha sokağa yönelmesi ve seyahatlerin artacağını düşünürsek otomobillerde çok fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. İkinci el otomobiller için fiyatlar şu anki gibi seyreder. Sıfır otomobillerde de 2021 modeller satıldıktan sonra 2022 modeller geldiğinde fiyatlar 2021’den daha pahalı olacak haliyle model yılı farkını koyduğumuzda ve 2022 modellerde yüzde 3-4 oranında zam olacak dolayısıyla ben fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum maliyetlerden dolayı. Biliyorsunuz çip sorunu hâlâ devam ediyor. Bu çip sorununa tedarik sorunu da eklendi, magnezyum sorunu, alüminyum sorunu eklendi. Bu sorunlar bitmediği sürece sıfırda her versiyon her model, sıfır otomobil üretimi artıp bayilerde bollaşmadığı sürece ikinci elde fiyatların geri geleceğini düşünmüyorum. Her zaman söylüyorum ve tekrar ediyorum otomobil alan kazanır bugün hangi marka hangi model kim ne alacaksa almasını tavsiye ediyorum tekrar. Çünkü Mart’tan sonra fiyatların tekrar yükseleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Haber: Derya Kara

Editör: TE Bilişim