Tarım ve Orman Bakanlığı geçtiğimiz günlerde resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda Türkiye genelinde taklit, tağşiş yapıldığı veya ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen toplam 618 firmaya ait 1211 parti ürünü kamuoyuyla paylaşmış böylece ilk kamuoyu duyurusunun yapıldığı 2012 yılından bu yana 1283 firmaya ait 2 bin 816 parti ürün tüketicilerin bilgisine sunulmuştu. Duyuruda, alkollü ve alkolsüz içecekler, arıcılık ürünleri, baharat, bitki, çay ve kahve ürünleri, bitkisel yağ ve margarin, çikolata ve kakao ürünleri, enerji içecekleri, et ve et ürünleri, şekerli mamüller, süt ve süt ürünleri ile takviye edici gıdalarda taklit tağşiş yapıldığı ve ilaç etken maddesi ilave edildiği tespit edilen firma ve ürün isimlerine yer verilmişti. İşte bu tespit edilen firmalar arasında Ordu’da faaliyet gösteren  8 işletme de yer almıştı. Orka Birahanesi’nde bütünlüğü bozulmuş, bilyası ile oynanmış votka, Kastamonu Kır Pidesi ve Unlu Mamulleri’nde dana kıymalı denilen kır pidesi harcından tavuk eti, baş eti ve sakatat, Lider Restoran Pide Kebap Salonu’nda lahmacun harcında kanatlı et,  Pelit Pide-Pizza- Lahmacun Salonu’nda lahmacun harcında kanatlı et, Özdiyarbakır Sofrası’nda  dana kıymalı lahmacun harcında kanatlı eti ve sakatat,  Ünye’de Celal Dürüm Evi’nde  pişmemiş Adana usulü köftede kanatlı eti ve sakatat, Ünye Kastamonu Kır Pidesi ve Börek Salonu’nda dana kıymalı kır pidesi harcında tavuk eti ve sakatat, Gölköy Sultan Sofrası’nda sığır etli lahmacun harcında sakatat tespit edilmişti.

Tüm Türkiye ve Ordu’da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taklit ve tağşiş yapan firmaları ifşa etmesinin yankıları sürerken Ordu Tarım ve Orman Müdürlüğü 2019 yılında yaptığı gıda denetimlerini ve uyguladığı cezaları açıkladı. Yapılan açıklama ile vatandaşların sağlığı ile nasıl oynandığı bir kez daha gün yüzüne çıkartılmış oldu.

Siteden Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda İl-ilçe Müdürlüklerinin gıda kontrol görevlileri tarafından denetimlerin daha etkin ve verimli olması amacıyla çapraz gıda denetimleri gerçekleştirildiği açıklandı.

Konu ile ilgili açıklama ise Ordu İl Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz’dan geldi. Kemal Yılmaz; "İlimizde gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının en üst seviyede korunması, güvenli gıdaya erişimin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önlenmesi amacıyla gıda denetimleri aralıksız olarak yürütülmektedir. Bu kapsamda, İl Müdürlüğümüz koordinasyonunda İlçe Müdürlüklerimizde görev yapan gıda kontrolör ekiplerimizi başka ilçelerimizde görevlendirmek suretiyle çapraz denetimler gerçekleştiriyoruz. Böylelikle gıda işletmelerine yönelik denetimlerimizin etkinliğini ve verimliliğini artırmayı hedefliyoruz" dedi.

2019 YILINDA ORDU’DA 219 İŞLETMEYE İDARİ PARA CEZASI UYGULANDI

Açıklamasında sağlıklı ve güvenilir gıdaya ulaşmanın her insanın en temel hakkı olduğunu belirten İl Müdürü Yılmaz 2019 yılında Ordu’da yapılan denetimlerde 219 işletmeye idari para cezası uygulandığını 1 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını açıkladı. Yılmaz yaptığı açıklamada " İl Müdürlüğümüzce, ham maddenin başlangıcından son mamulüne kadar her türlü aşamada birebir ve yoğun denetim faaliyetleri yürütülmektedir. Bu kapsamda, gıda ve yem işletmelerine yönelik sadece ekim ayında bin 252 adet denetim gerçekleştirilmiştir. 2019 yılında ise toplam 9 bin 254 adet denetim yapılmış ve 467 adet numune alınmıştır. Bu anlamda gerek analiz sonuçlarına göre, gerekse denetimde tespit edilen uygunsuzluklar nedeniyle 62 işletmeye idari para cezası uygulanmıştır. Ayrıca 1 işletme hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. İl Müdürlüğü olarak halk sağlığını korumak amacıyla gıda ve yem işletmelerine yönelik denetimlerimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonrada büyük bir titizlik ve hassasiyetle devam edecektir" dedi.

“GIDA DENETİMLERİ ARTTIRILSIN”

Gıdasız gıdalarla ilgili ardı ardına yapılan açıklamalarla kafaları karışan Ordulular; “artık kime güveneceğimizi nereden gıda alıp tüketeceğimizi şaşırdık” diyerek duruma tepki gösterdi. Tarım ve Orman Bakanlığı ile onların il ve ilçelerdeki temsilcileri olan Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlüğü’ne seslenen Ordulular gıda kontrolörlerinin gıda ürünlerinde hile yaparak insanların sağlığı ile oynayan firmalara denetimlerini sıklaştırmasını ve hile yapanları ifşa ederek zaman geçmeden kamuoyuyla paylaşmasını istedi.

Editör: TE Bilişim