Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından STK başkanları ve muhtarların konuşmaları ile devam etti. Programda konuşma yapan Otamış Mahallesi Derneği Sekreteri ve Sarpdere-Damarlı Karayolu Platformu sözcüsü Adem Çalış  Sarpdere-Damarlı karayolu için genel bilgilendirme yaptı. Çalış konuşmasında; “ Yaklaşık 30 yıl önce yapılan ve 24 mahallenin doğrudan yararlandığı aynı zamanda Ulubey-Gölköy bağlantı yolu olan 31 km’lik bu karayolu dünden bu güne kadar çözüm olarak sadece yama işlemleri yapılmıştır. Son günlerde bazı yetkililerle yaptığımız görüşmelerde Ordu-Ulubey-Gürgentepe-Gölköy yolunun tamamlanmasına müteakip Sarpdere-Damarlı yolunun projeye alınacağı söylenmektedir. Bizlerde STK’lar olarak bu yolun takipçisi olacağız. Bu yolda ulaşım günümüz çağına yakışmadığı, bu nedenle de mahallelerimizde nüfus yoğunluğunun azaldığı, ekonomik, turistik ve  tarımsal açıdan büyük kayıp yaşamaktayız. Doğa harikası olan mahallelerimize, şelalelerimize, kanyonlarımıza, kalelerimize ve tabiat parklarımıza ulaşım bölgemizin gelişimi açısından çok önemlidir. Özellikle turizm faaliyetleri için Sarpdere-Damarlı karayolunun yapılması bizim için elzemdir” dedi.

Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Ulubey Muhtarlar Derneği Başkanı Osman Karaca; “ Ben 10 yıl önce bu yol için Samsun Karayolları Bölge Müdürlüğüne dilekçe verdim, sonuç çıkmadı. Şoför esnaflarımızdan ve vatandaşlarımızdan imza topladım tekrar dilekçe verdim ama bir sonuç elde edemedik. Bu yol 24 mahallenin ve Gölköy ilçesinin kullandığı bir yoldur. Araç trafiğine bakıldığında Ordu-Ulubey karayolu trafiğinden farkı yoktur. Son 10-15 yıldır Sarpdere-Damarlı yoluna sürekli ama sürekli yama yapılıyor. İnşallah bu çalıştay ve devamında yapacağımız çalışmalar sonucunda Sarpdere-Damarlı yolunun iyileştirilmesi işinin hayata geçirileceğine inanıyorum” dedi.

Yukarı Kızılen Dernek Başkanı İrfan Baki ise  konuşmasında; “ Sarpdere-Damarlı yolu denilince ilk aklımıza bu yolda kaybettiğimiz eş dost ve akrabalarımız geliyor. 1980’ li yıllarda asfaltlanıp hizmete açılan bu yolumuz günümüzde ihtiyacı karşılayamamaktadır. Özellikle yoğun kış aylarında bu yol ulaşım için çok rağbet görmektedir. Karayolları himayesinde olan bu yolun gereken bakım, geliştirme ve asfaltlama gibi periyodik bakımlarının laiki ile yapılmamış olması bizleri üzmektedir. Hepimiz biliyoruz ki mevcut yol ıslah edilmedikçe sıkıntılar bitmeyecektir. Biliyoruz ki 1983’de 14 ölüm, 1984’de 1 ölüm, 1985’de 2 ölüm, 1986’da 5 ölüm, 1990’da 1 ölüm, 2000’de 4 ölüm, 2006 yılında 9 ölümlü kaza ve bunun gibi birçok insanımızı bu yolda yaralandı veya kaybettik. İnanıyoruz ki devletimizin gücü Sarpdere-Damarlı yolunu yapacak güçtedir. STK’lar olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Yeter ki bu yol için bir adım atılsın” dedi.

Şahinkaya Dernek Başkanı Remzi Bacaksız da konuşmasında;  “Bizler bugün burada bir farkındalık oluşturmak, 24 mahalleyi ilgilendiren acil iyileştirmeye ihtiyacı olan yol konusunda birliktelik yapmak için bulunuyoruz. Sarpdere – Damarlı yolu ihtiyacı karşılayamadığı gibi bugün yolun çoğu yerinde iki araç yan yana geçememektedir. Öyle virajlar var ki çoğu araçlar iki kere manevra yapmak zorunda kalıyor. Bu çalışmalarımıza hep birlikte omuz vererek biraz kafamızı kaldırmalıyız. Sazımızı saklayıp oturmakla birileri gelip lütufta bulunmaz” dedi.

Ohtamış Mahalle Derneği Başkanı Abdülaziz Özen ise “Bizler bugün Ulubey’den çıktığımız bu yolculuğu önce Ordu’ya sonra Samsun, Ankara ve Reisi Cumhur’a kadar  taşıyacağız. Sarpdere-Damarlı karayolu 24 mahallenin yolu olmakla beraber alternatif ilçe yolları olma özelliğine sahiptir. Sarpdere yolu için şimdiye kadar hep bireysel mücadeleler verilmiştir. Bundan sonra birlikte çalışacağız, birlikte hareket edeceğiz, birlikte başaracağız. Bir an önce Sarpdere-Damarlı Karayolu Platformunu hayata geçirip, çalışma komisyonlarını oluşturup çalışmalara başlamalıyız.  Bugün Ulubey’den başladığımız harekete raporlar ekleye ekleye Ankara’ya kadar gideceğiz. Şahsım olarak çalıştayın Sarpdere yolu için faydalı olmasını temenni ediyorum. Umarım güzel sonuçlar elde ederiz. Teşrifleriniz için teşekkür ediyorum” dedi.

Çalıştay diğer dernek temsilcileri, muhtarların ve vatandaşların konuşmaları ile devam etti. Öğleden sonraki oturumda ise çalıştay, alt grupların oluşturulması ve raporların hazırlanması için düzenlenen grup çalışmaları ile sona erdi.   

Editör: TE Bilişim