CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Milletvekili odalarının “Akıllı Bina” diye bilinen “Yeni Halkla İlişkiler Binası”na taşınması ile birlikte milletvekili çalışma odalarına ve TBMM’nin diğer tüm hizmet birimlerine, Lexmark MS 410 DN marka yazıcılar alınmıştı. Bu yazıcılarda kullanılan siyah toner ile de ortalama 10 bin baskı yapılabiliyordu” dedi.

2018 yılı sonu itibariyle Milletvekili odalarında ve TBMM’nin tüm hizmet birimlerinde kullanılmak üzere faks, tarayıcı, fotokopi ve renkli yazdırma özelliği olan HP Marka Color Laser Jet Pro MFP M 477 FDN marka yazıcılar alındı. Daha sonra, kullanılmakta olan eski yazıcıların tonerleri bile bitmeden tüm birimlere yeni yazıcıların dağıtılmasını eleştiren Tığlı, “yeni yazıcılarda kullanılan CF410XC kodlu siyah tonerin ortalama 6500 sayfa, CF411A, CF412A ve CF413A kodlu renkli tonerin ise ortalama 2300 sayfa yazdırma kapasitesinde olduğunu” ifade etti.

CHP’li Tığlı, “Siyah Tonerin 1200 TL, Renkli Tonerlerin ise her birinin yaklaşık 900 TL gibi çok yüksek bir fiyat ile alınabildiğini ifade ederken “Binali Yıldırım’ın TBMM başkanı olduğu dönemde alımı yapılan bu HP Marka Color Laser Jet Pro MFP M 477 FDN adlı renkli yazıcılardan toplam kaç adet alındığını, bir yazıcının kaç para olduğunu, neden bu yazıcının tercih edildiğini, bu markanın ve bu modelin seçilmesine kimlerin karar verdiğini gündeme taşıdı.

İstanbul’da 23 Haziran’da tekrarlanacak seçimler için partisinin Beykoz İlçe Sorumlusu olarak çalışmalarına devam eden CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Millet iradesinin hâkim olması gereken TBMM’de kim Sarayı örnek alıyorsa, kim tasarruf yapmak yerine har vurup harman savuruyorsa, kim halı değiştirerek, avize parlatarak, yazıcı yenileyerek yetimin, garibanın, işçinin, emeklinin hakkını koruyamıyorsa bu millete hesap vermek zorundadır” diyerek sözlerine son verdi.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a sorduğu sorular şu şekilde:

• Akıllı Bina hizmete girdiğinden bu yana kullanılan ve siyah toner ile çalışan Lexmark MS 410 DN marka yazıcıdan toplam kaç adet alınmıştı? Alınan her yazıcının birim fiyatı ile yazıcıların tamamına ödenen para ne kadardı?

• Siyah toner ile çalışan Lexmark MS 410 DN adlı yazıcılar, kronik arızalarından dolayı mı yoksa ihtiyacı karşılayamadıkları için mi değiştirilmiştir? Madem, faks, tarayıcı, fotokopi ve renkli yazdırma özelliği olan bir yazıcıya ihtiyaç duyuluyordu o zaman neden bunu Akıllı Bina hizmete girmeden önce almadınız? Yoksa o zaman bunun temini mümkün değil miydi?

• Binali Yıldırım’ın TBMM başkanı olduğu dönemde “Yeni Halkla İlişkiler Binası”nda eski yazıcıların yerine alımı yapılan HP Marka Color Laser Jet Pro MFP M 477 FDN marka renkli yazıcılardan toplam kaç adet alınmıştır? Bir yazıcının bedeli ne kadardır? Yazıcılara ödenen toplam para nedir?

• Neden bu yazıcı seçilmiştir? Bu markanın ve bu modelin seçilmesine kimler karar vermiştir?

• HP Marka Color Laser Jet Pro MFP M 477 FDN adlı yazıcılar için alım yapılan firmadan ek Garanti talep edilmiş midir? Adı geçen yazıcılar ihale yöntemi ile mi alınmıştır? İhaleye hangi firmalar girmiştir?

• Bu yazıcılarda kullanılan CF410XC, CF411A, CF412A ve CF413A adı ile tanımlanan tonerler hangi firmadan alınmaktadır? Toner alımı için ek bir ihale yapılmış mıdır? Yoksa yazıcıların alındığı firma, yazıcıların garantilerinin devam etmesi için tonerlerin kendisinden alınmasını şart mı koşmuştur?

• Ortalama 6500 sayfa yazdırma kapasitesi olan Siyah Toner’in yaklaşık 1200 lira, 2300’er sayfa yazdırma kapasitesi olan renkli Tonerlerin ise yaklaşık 900 lira, dolayısıyla yazıcılar alındığından bu yana TBMM’nin aylık toner gideri ne kadar olmuştur? Yerel seçimler nedeniyle meclisin çalıştırılmadığı da göz önüne alındığında 2019 yılı sonuna kadar öngörülen toner gideri nedir?

• Milletvekillerinin yıl içinde kullanacağı toner sayısı belli midir? Belli değilse neden belirlenmemiştir? Eğer belirlenmiş ise hakkını aşan her Milletvekilinin bu ihtiyacı, Milletvekili İletişim Gideri bütçesinden mi yoksa maaşından mı karşılanacaktır? Yoksa isteyen her vekil istediği kadar toner kullanma hakkına mı sahiptir?

• Bu yazıcıların garanti süresi dolduğunda yeniden yeni bir cihaz alma peşine düşecek olan TBMM, bu yazıcıların tamir ve bakımından anlayan uzman teknik personeli kendi bünyesinde ve sadece bu yazıcılar için çalıştırsa daha doğru olmaz mı?  *YENİDÖNEM

Editör: TE Bilişim