Bahar ayları geldi insanlar soluğu piknik alanlarında aldı. Özellikle Ordu’nun yüksek kesimlerinde hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar dikkat. Her sene yaz mevsiminde ortaya çıkan keneler için tedbir şart!

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelere karşı alınması gereken tedbirleri anlattı.

Coşkun; “2 yıldır pandeminin etkisinde olan halk bu sene pandeminin bittiğini düşünerek kendini açık alanlara attı. sepetini alan havanın tadını çıkarmak için sahillere ormanda piknik alanlarına, çimenlere giderek piknik yapıyor. Ama bu sefer şunu atlıyorlar Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Keneler çok tehlikeliler. Vatandaşlarımız doğada özellikle çimenlerde vakit geçirecekleri zaman tedbiri elden bırakmamalı. Götürdüğü sofra bezinden tutunda giyindikleri kıyafetlere kadar açık renkli giyisiler giymeliler. Çoraplarını pantolonun üzerine gelecek şekilde giymeliler. Kırım Kongo Kanamalı Ateşli hastalığını taşıyan kenelerin geçtiğimiz sene Tokat bölgesinde yoğunluğunu görmüştük. Onun için tedbir almak şart” diye uyarıda bulundu.

COŞKUN: “KENEYE DOKUNMAYIN”

Üzerinizde kene bulursanız ona elinizle temas etmeyin diye uyarıda bulunan Başkan Uzm. Dr. Coşkun, “özellikle Mesudiye bölgesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız kene konusunda çok daha dikkatli olmalı. Üzerinde veya hayvanların üzerinde kene bulan bir kişi keneye eliyle temas etmemeli ederse de eldiven kullanmalı. Keneyi siz çıkarmayın en yakın hastaneye gidin yardım alın. Eğer keneyi çıkarıp onu imha etmeyi düşünürseniz bile yakıcı aletler veya taş kullanmayın zehri sıçrayabilir. Çıkarılan kene vücudunuza bütün enfeksiyonu bırakabilir. Onun için işi bilenlere yani doktora giderek imha işlemini onlara bırakın” dedi.

“RUHSATLI AVCILAR AVLANMALI”

Avcılık ruhsatı olmayan kişiler bilinçsiz kuş avladıklarında kuşların türünü yok edebiliyor. Kenelerin hayatımızdan uzaklaşması için kuşlara ihtiyacımız var. Ruhsatlı avcılar hangi kuşu ne zaman avlaması gerektiğini biliyor. Bu yüzden ehliyetsiz, ruhsatsız kişiler avlandığında fazla avlanması sonucu kenelerin artmasına neden olabiliyor. Haber: Sibel YILMAZ

Editör: TE Bilişim