Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen “TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri Töreni”ne katıldı. Bu yıl 66 bilim insanının yaptıkları çığır açıcı çalışmalarla TÜBİTAK ve TÜBA Ödülleri’ne layık görüldüğünü belirten Erdoğan, TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün 3, TÜBİTAK Teşvik Ödülü’nün ise 14 bilim insanına takdim edileceğini kaydetti.

37 ÜSTÜN BAŞARILI GENÇ ARAŞTIRMACI

3 bilim insanına TÜBA Uluslararası Akademi Ödülü, 37 üstün başarılı genç araştırmacıya da TÜBA GEBİP Ödülü verdiklerini dile getiren Erdoğan, Bilimsel Telif Eser Ödülleri kapsamında ise 9 Türkçe bilimsel telif eserin TÜBA TESEP Ödülleri'ni alacağını aktardı.

ULUSLARARASI DÜZEYDE KATKI

TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri’ni alan bilim insanlarının her birinin kendi disiplinlerinde seçkin çalışmalar gerçekleştiren, bilime uluslararası düzeyde katkıda bulunmuş isimler olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Ödül alan bilim insanlarımızın yaklaşık 3’te 1’ine tekabül eden 21'inin kadın olması bizim için ayrı bir gurur vesilesidir. İnşallah bu ödüller Türkiye'de bilimsel faaliyet yürüten herkes için birer teşvik unsuru olacak, bilimin yaygınlaşması ve benimsenmesinde önemli bir görev icra edecektir.” dedi.

İNOVASYON VE TEKNOLOJİNİN BEL KEMİĞİ

İnovasyonun ve teknolojinin bel kemiği olan bilimin, Türkiye'nin siyasi bağımsızlığının da teminatı olduğunu kaydeden Erdoğan, ”Bilimin, teknolojinin ve inovasyonun ülkemizde yediden yetmişe benimsenmesi için milli teknoloji hamlesi vizyonu rehberliğinde kararlı adımlar attık. Bilim ve teknolojide ilerleyebilmek için insan kaynağından altyapıya, verimlilikten araştırma-geliştirmeye kadar her alanda projeler yürüttük, yürütmeye devam ediyoruz.” diye konuştu.

PROF. DR. AZİZ SANCAR BURSU

TÜBİTAK’ın araştırma alanındaki desteklerini, gelecek yıllarda yeni programlarla çeşitlendireceklerini dile getiren Erdoğan, “Aziz Sancar Hocamız adına verilecek doktora sonrası araştırma bursunu daha önce duyurmuştum. Bu bursumuzu 2022 yılı ocak ayında başlatıyoruz. Programda yer alacak araştırmacıları Aziz Sancar Hocamız bizzat seçecek ve kendi laboratuvarında birlikte çalışma yürütecek.” şeklinde konuştu.

YENİ BURS PROGRAMINI DUYURDU

“Yeni bir burs programını daha buradan duyurmak istiyorum” diyen Erdoğan, “Bütün ömrünü bilime adayan ve bilim tarihi alanındaki çok kıymetli çalışmalarıyla dünyada çığır açan Prof. Dr. Fuat Sezgin Hocamız adına yeni bir burs programı başlatıyoruz. Bu burs programı aracılığıyla yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası süreçlerde bilim tarihi alanında çalışmalar yapacak bilim insanlarımıza destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

BİLİME KATKI

Türkiye’de bilim denildiğinde ilk akla gelen kurumların başında Türkiye Bilimler Akademisi'nin olduğunu ve TÜBA’nın yayımladığı her eserin ve her bilimsel etkinliğinin bilim hayatına önemli katkı sağladığını dile getiren Erdoğan, TÜBA'yı, bu doğrultuda gösterdiği gayretler sebebiyle tebrik etti.

BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN

Türkiye’nin, küresel yenilik endeksinde bu yıl 10 basamak birden yükselerek ulaştığı 41. sırayla ilk 50 liginde en büyük artış kaydeden ülke olduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Avrupa Komisyonunun 2021 yılı İlerleme Raporu'nda inovasyon ekosistemimiz, Türkiye'nin bilim ve araştırma alanındaki hazırlıkları çok ileri düzeyde denilerek takdirle ifade edildi. Buradan bütün dünyaya seslenerek diyorum ki bizi izlemeye devam edin. Teknolojik bağımsızlığın, siyasi bağımsızlığın teminatı olduğunu bilerek, çalışmaya devam edeceğiz." dedi.

MÜREFFEH YARINLARIN TEMELİ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek himayelerinde her yıl bilim insanlarını ödüllerle taltif etmenin, ülkenin bilim ekosistemi açısından çok kıymetli olduğunu belirtti. Araştırmacıların farklı alanlardaki çalışmalarıyla ülke için katma değer ürettiklerini, müreffeh yarınların temellerini attığını dile getiren Bakan Varank, ödül alan bilim insanlarının başarılarının nice parlak beyinlere ilham olması temennisinde bulundu.

EN ÖNEMLİ KATALİZÖR

Bilim ve teknolojinin hedeflere ulaşmada en önemli katalizör olduğunu vurgulayan Varank, katma değerli üretimle büyümenin ve sürdürülebilir refahın bilim ekosisteminin canlılığından geçtiğini söyledi. Varank, bu sebeple bilim insanlarına, teknoloji ekosistemine her zamankinden daha büyük destekler sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de törende birer konuşma yaptı. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim