Ayaş Akkaya Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Zehra Varol, kadınların tarlada üretimin her alanında çalıştığını belirterek, zamanla bu emeği daha etkin nasıl kullanabileceklerini düşündüklerini söyledi.

Bir süre sonra çeşitli yerlerden kooperatif kurarak üretime daha fazla değer katabilecekleri yönünde fikir birliğine vardıklarını anlatan Varol, "Bu fikri olgunlaştırdık 11 kadın çiftçiyle kooperatifimizi kurduk. Tarlada çalışan bizler, söz sahibi olalım, kendimize ait bir kuruluş üzerinden çalışma yapalım ve kendi ekonomik özgürlüğümüzü kazanalım istedik. Aynı zamanda da köyümüzün ve bölgemizin daha çok kalkınmasını amaçladık." diye konuştu.

2020 itibariyle yurt dışına açıldık

Varol, bölgelerinde üretilen domateslerle ev yapımı salça yapmak için yola çıktıklarını dile getirerek, "Kooperatifimizin ilk projesi olarak, kendi yetiştirdiğimiz Ayaş domateslerinden yöresel ev salçası yapmak için tesisimizi kurduk. Şu andaki üretimimizin tamamı kooperatif ortaklarının kendi tarlalarından elde edilen domateslerle yapılıyor, ancak yetmediği zaman Ayaş çiftçisinden temin ediyoruz” dedi. Pazar kapasitesinin her geçen gün genişlediğini vurgulayan Varol, ilk olarak iç piyasada hizmet verdiklerini ama 2020 itibarıyla yurt dışına da açıldıklarını söyledi.

Diğer Avrupa ülkelerine de açılmak istiyoruz

Varol, sözlerine şöyle devam etti:

" İhracat belgemizi aldık. Hollanda'ya bir parti gönderdik, beğenilmesi üzerine ikinci sevkiyatımızı gerçekleştirdik. Küçük sevkiyatlar olsa da şu an bizim için çok değerli. Ardından bir miktar da Almanya'ya ürün yolladık. Hedefimiz, çok daha fazla ülkeye yönelik bir pazar. Bu yıl için de Hollanda'dan sipariş var, onun hazırlıklarını yapıyoruz. Diğer Avrupa ülkelerine de açılmak istiyoruz. Bunun yanı sıra Orta Doğu ülkeleri, Türk Cumhuriyetlerine ihracat yapabilmek için çalışmalar yürütüyoruz.”

Hedefimiz, ata tohumlarıyla ürün almak

İkinci hedeflerinin organik tarım olduğuna ve bunun için harekete geçtiklerine işaret eden Varol, "Bu yıl organik tarıma geçişte ikinci yılımız. Artık seneye topraklarımız bize tamamen yüzde yüz organik domateslerimizi verecek. Biz de artık etiketlerimize organik logosunu basabileceğiz. Bu sayede de Türkiye'de ilk defa organik salça üreten kooperatif olacağız." dedi.

Hedeflerinden birinin de ilerleyen dönemde ata tohumlarıyla ürün almak olduğunu vurgulayan Varol, "Hedeflerimizden biri de ata tohumlarımızı tekrar yaygınlaştırmak. Onunla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Orijinal Ayaş domatesinden domates suyu üretmeyi hedefliyoruz. Şu an domates salçası ve domates püresi üretiyoruz." ifadelerini kullandı.

Türk kadını her zaman üretimin içinde aktif rol aldı

Kooperatif Başkanı Varol, girişimci Türk kadınlarına örnek olmak istediklerini belirtti. Tarih boyunca Türk kadının her zaman üretimin içinde aktif yer aldığını ifade eden Varol, "Kadınlar, her zaman üretimde yer almalı. Korkmadan girişimci olmalı. Çünkü, Türk kadını üretimde olmazsa ülke kalkınamaz. Kadınlar birlik içinde girişimde bulunmalı ve üretime dahil olmalı" değerlendirmesinde bulundu. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim