İtalya'da düzenlenen Avrupa'nın en büyük İklimlendirme Fuarı MCE'yi değerlendiren İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği (CCİİST) Yönetim Kurulu Başkanı Livio Manzini, bu fuarı 18 yıldır düzenlediklerini ve bu sene Türkiye'den 138 Türk katılımcı şirketi ve 6.300 metrekarelik alan ile rekor bir katılım gerçekleştiğini ifade etti. Ayrıca; bu yıl partner ülke olarak, 28 Haziran’daki fuar açılışını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Mustafa Varank’ın teşrifleriyle gerçekleştirmenin kendilerini ayrıca onurlandırdığını söyledi.

18 yıl önce sadece 6 firmanın katıldığını hatırlatan Manzini, "Katılımın aradan geçen yıllar içerisinde bu boyutlara gelmesinin, Türk sanayisinin ekipman ve makine üretiminde nereden nereye geldiğinin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye geleneksel olarak ekipman ve makine ithal eden bir ülkeydi. İhracatı daha ziyade zirai ürünler ve tekstil iken sonradan sanayi gelişti. Türkiye'nin rekorlar kıran ihracatında makine üretimi de çok önemli bir rol oynuyor. Türkiye, adı konuşulduğunda neredeyse tüm sektörlerde imalat ve ihracat yapan bir ülke haline dönüştü.” dedi.

137 yıldır Türkiye’de

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği olarak 137 yıldır Türkiye'de faaliyet gösterdiklerini ve görevlerinin Türkiye ile İtalya arasındaki ikili ilişkiler yanında ticari ve sanayi ilişkilerini geliştirmek ve derinleştirmek olduğunu ifade eden Manzini, özellikle KOBİ'lere en iyi hizmet veren kurum olduklarını vurguladı. İtalya'nın da Türkiye gibi bir KOBİ ülkesi olduğunu belirten Manzini, verdikleri destekler sayesinde KOBİ'lerin yatırım ve dış ticarette kendi yollarını çok daha kolay bulabildiklerini söyledi.

Ticaret hacmi rekor kırdı

Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin özellikle Covid dönemi sonrası büyük bir ivme kazandığının altını çizen Manzini, "2021 rakamlarına baktığınızda ikili ticarette 23 milyar dolarla rekor kırdık. Bu hiçbir zaman yaşanmamıştı. Önümüzdeki dönemde ivmenin daha da artmasını bekliyoruz. 2025 yılı için belirlenen 30 milyar dolarlık hedefe ulaşılabileceğini öngörüyoruz." dedi.

Yatırımın her türüne ilgi var

Türkiye'de son derece tecrübeli bir ekiple hizmet verdiklerini ve şu anda gelen ilgiye ve isteklere cevap vermekte artık zorlandıklarını kaydeden Manzini, şöyle devam etti:

"İlgi açısından hakikaten bir patlama var. Yatırımın her türüne ilgi var. Ofis açmak isteyenler, Türkiye'deki güçlü mühendislik altyapısından yararlanmak için özel mühendislik hizmetleri verenler, Ar-Ge merkezi kurmak isteyenler, üretim yapanlar...  Hem Türkiye'nin potansiyeli için hem de Türkiye’den üçüncü ülkelere satmak için geliyorlar. Türkiye coğrafi konum olarak Avrupa'ya da, Ortadoğu'ya da Afrika'ya da bakabiliyor. Rusya’ya yaptırım uygulamadığı için Rusya ile ilişkileri devam ettirebiliyor. Türkiye her şeyin ortasında. Ayrıca sektörler de çok çeşitli."

Pandemi sonrası ilgi çok arttı

Manzini; özellikle pandemi sonrası Uzakdoğu'dan gerek mal temini konusunda yaşanan sıkıntılar gerekse de yükselen maliyetlerin Avrupa’nın ve İtalya’nın Türkiye’ye olan ilgisini artırdığını kaydetti. Dünyada artık tedarik zincirlerinin kısaltılmasının çok önemli hale geldiğini belirten Manzini, "Malların çok uzaktan getirilmesinin zincirin zayıf halkası olduğu ortaya çıktı. Ayrıca sürdürülebilirlik ve karbon ayak izi konularına baktığınızda uzun tedarik zincirlerinin olumsuzluğu da daha belirgin hale geldi." dedi.

İtalyan firmaların Türkiye’ye olan ilgisinin arttığına işaret eden İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Genel Sekreteri Fatih Ayçin, iki ülke arasındaki iletişimi daha da geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Önümüzdeki dönem İtalya ile Türkiye arasındaki dış ticaretin artma potansiyelinin çok fazla ön plana çıktığını ifade eden Ayçin, "Bizim bu fırsatı kaçırmamamız lazım ve bunun üzerine konsantre olmuş durumdayız. Bu nedenle, son aylarda gerek Türk ihracatının artması gerekse de Türkiye’nin imajının yükselmesi için yoğun biçimde çalışmaktayız." diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim