Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde yapılan toplantının açılış konuşmalarını Sağlık Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe ve Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin gerçekleştirdi. Bakan Yardımcısı Meşe, yaptığı konuşmada, “zoonoz”ların “hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar” olarak tanımlandığını ifade ederek, zoonotik hastalıkların Türkiye’de ve bütün dünyada yaygın olarak görülen bir hastalık grubu olduğunu söyledi.

“HEDEFİMİZ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK”

Meşe, Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı 2019-2023’ün hedefinin, Türkiye’de zoonotik hastalıkların yaygınlığını azaltarak toplumun yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade ederken, bu planla birlikte başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), kuduz, bruselloz, şarbon, tularemi, kist hidatik ve toksoplazmoz ve diğer zoonotik enfeksiyonlarla mücadelede yeni bir döneme girildiğini de belirtti. Bakan Yardımcısı Meşe, açıklamalarına şu ifadelerle devam etti; “Türkiye Zoonotik Hastalıklar Milli Komitesi tarafından, insan ve hayvan sağlığı açısından önemli olan zoonotik hastalıklarla mücadele, korunma ve kontrol önlemlerinin alınabilmesi için etkin iş birliğinin sağlanabilmesi, çalışma şartları, plan, proje ve prensipleri belirlendi”

ALT KURULLAR OLUŞTURULDU
Zoonotik Hastalıklar Alt Kurulları oluşturuldu. Bu kurulların oluşturulmasında Türkiye’nin öncelikli zoonotik hastalıkları göz önünde bulunduruldu. Bu ilk çalışmada KKKA, Kuduz, Bruselloz, Şarbon, Tularemi, Kist Hidatik ve Toksoplazmoz ve Diğer Zoonotik Enfeksiyonlar Alt Kurullar oluşturuldu. Bu alt kurullar çalışmalarını tamamladı ve ‘Türkiye Zoonotik Hastalıklar Eylem Planı 2019-2023’ ortaya konularak son şekli verildi.
Eylem planında, ülkemiz için halk sağlığı sorunu olan zoonotik hastalıklar ile yakın zamanda tehdit olabilecek zoonozlar için eylem planları hazırlandı.”

“PLAN DİNAMİK YAPIYA SAHİP”

Eylem planının hedeflerinden birinin zoonotik hastalıklarla ilgili risk analizi yapılması, tehditlerin önceden belirlenmesinin önemine dikkat çeken Meşe, “Bu nedenle Eylem Planı, yeni ortaya çıkabilecek veya mevcut hastalıkların halk sağlığı tehdidi oluşturma boyutuna gelmeden önlenmesi ve kontrolüne yönelik aktivitelerin ilave edilebileceği dinamik bir yapıya sahip” dedi. Sağlık Bakan Yardımcısı Meşe’nin konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti. (BSHA)

Editör: TE Bilişim