12 Ekim 2019 Cumartesi Günü saat 10:00’da Sheraton Otel’de başlayan TÜRMOB 23. Olağan Genel Kurulu’nun İlk gün görüşmeler yapıldı,  ikinci günde ise oy kullanıldı.

23. Olağan Genel Kuruluna Ordu Mali Müşavirler Odasını temsilen Oda Başkanı Bahadır Baş, Onursal Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel, Fatsa Belediye Başkan Yrd. Ercan Yurttaş, Üst Birlik Delegeleri; Ercan Kır, Ali Yalçın, Sayit Gültepe, Barış Sayan, Mustafa Çörtük  ve oda yöneticileri ile temsil edildi.

Genel Kurul açış konuşmasını TÜRMOB Genel Başkanı A. Masis Yontan yaptı. Başkan Yontan konuşmasında Barış Pınarı Harekatı’na değinerek başladı. Yontan; "Barış Pınarı Harekatının başarıyla ve daha az kayıpla bitmesini, ordumuzun hedefine varmasını ve bölgeye barış getirmesini arzu ediyoruz. Barış Pınarı Harekatı’nın en kısa zamanda amacına ulaşarak sonuçlanmasını diliyorum” dedi.

 "EN AZ YÜZDE 4 BÜYÜMELİYİZ"

İşsizlik rakamlarına da değinen Yontan büyüme hedeflerini anlattı: “Türkiye nüfusunun 82 milyon olmasına karşın gerçek usul ile kurumlar vergisi mükellef sayısının nüfusa oranının sadece yüzde 3,3'te kaldı. Bunun nedeninin ülkedeki yetersiz sermaye yapısı olmasıdır. Yeni kurulan limited şirketlerinin yüzde 59,52'sinin, yeni kurulan anonim şirketlerin yüzde 68,55'inin sermayesi 100 bin liranın altındadır. Türkiye'nin ekonomik hedeflerini tutturması için mutlaka büyümesi ve yatırım yapması gerekir.

İstihdamın yüzde 56,6'sı hizmet sektöründe yer alıyor, sanayideki istihdam oranı ise yüzde 20'lerde kalıyor. "İşsizliğin artmaması için en az yüzde 4 büyümemiz gerekir."

"BELLİ BİR SÜRE MESLEĞİ YAPMIŞ OLANLARA YEŞİL PASAPORT TALEP EDİYORUZ”

Yontan, meslekte belli bir süreyi aşanlara da hükümetten yeşil pasaport talebinde bulundu. Yontan şöyle konuştu: “TÜRMOB olarak beyan süreleri, muhtasar ve SGK beyannamelerinin birleşmesinin ötelenmesi, net hasılat esası uygulamasının yasadan çıkarılması, defter beyan sisteminin iyileştirilmesi gibi konularda başarı sapladık.  "Belli bir süre mesleği yapmış olanlara yeşil pasaport talep ediyoruz. Mali tatilin de daha insani bir hale gelmesini istiyoruz, Maliyenin de bir kaybı olmaz. Ayrıca üç sorunumuz da Gelir İdaresi Başkanlığında çözüm bekliyor. Meslek mensuplarına mücbir sebep halinin tanınması, giderlerle ilgili kavramın genişletilmesi ve yeminli mali müşavir meslektaşlarımın mesleki sorumluluklarının makul seviyeye getirilmesini istiyoruz. Bunlar üzerinde çalışılıyor. Beyannamelerin ön denetiminin meslek mensuplarınca yapılmasını da talep ediyoruz."

Başkan baş meslektaşlarından destek istedi

Genel Kurulda Konuşma Yapan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş ise konuşmasına Kaz Dağı ve Fatsa’da siyanürle altın araması konusuna değindi. Baş konuşmasında; Kaz Dağları’nda siyanürlü altın aranması konusunda biliyorsunuz. Bütün ülke birlikte tepki gösterdi. Adeta tek yürek oldu. Buna meslektaşlarımızda katıldı. Yaşadığım topraklar Fatsa Dağlarında da benzer siyanürlü altın arama faaliyeti Var. Canik Dağları’nda altın aranıyor ve arama faaliyetleri genişliyor. Açılan yüzlerce kuyu suyumuzu kirletiyor, meyvelerimiz çürüyor. Ormanlarımız, tarım alanlarımız yok oluyor. Buna dikkatinizi çekmek istiyorum. Kaz Dağları’nda olduğu gibi Fatsa Dağlarında hassasiyet göstermenizi İstiyoruz.  Fatsa ve Ünye yaklaşık 220.000 kişi yaşıyor. Bundan yirmi- yirmi beş sene sonra yaşayan sayısının yirmi binlere otuz binlere ineceği ifade ediliyor. Toprağın altı değil üstünün değerli olduğunu bilelim. Meslek mensupları olarak doğaya, çevreye hayatın her alanında yanlışa dur demeliyiz ve buna birlikte karşı çıkmalıyız değerli meslektaşlarım. Anayasanın 56’ncı maddesi herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir diyor lütfen ödevimize sahip çıkalım” diyerek meslektaşlarına destek çağrısında bulundu.

Baş Meslekte yaşadıkları sıkıntıları anlattı

Başkan Baş daha sonra meslekle ilgili sıkıntılara değindi. Baş meslekle ilgili en önemli sorunlarından bir tanesinin arabuluculuk konusu olduğunu söyledi. Bu konuda mali müşavirlere haksızlık yapıldığını iddia eden Baş konuşmasını şöyle tamamladı: “Mesleğimiz ile ilgili en önemli sorunlardan biriside arabuluculuk konusunda mali müşavirlere yapılan haksızlıktır. Biz mali müşavirler; Bilirkişilik, yönetim ve denetim Kayyumluğu, konkordato komiserliği, uzlaştırmacılık yapabiliyoruz. Ama İşçi işveren uyuşmazlıkları ve ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapamıyoruz. Dünya uygulamalarına baktığımızda sadece bizde ve Yunanistan da bu arabuluculuk avukatlara, hukukçulara bırakılmış. Diğer ülkelerde herkes eğitimini almak şartı ile mesleği ile ilgili arabuluculuk yapabilmektedir. Yasal olarak belki arabuluculuk yapamıyoruz. Ama uygulamada bütün meslek mensupları müşterilerinin işçi işveren uyuşmazlığında fiilen zaten arabuluculuk yapıyoruz. Nerden bakarsanız bakın tutarsızlık. Biz Mali Müşavirlere ekmek kapısı diye değil; Adalet sistemi çabuk hızlı ve doğru karar versin doğru sonuca ulaşsın diye Mali Müşavirlere de mesleki konuları ile ilgili Arabulucu olma hakkı verilmesini savunuyoruz.  Bu konuda hep beraber yüz on bin kişilik muhasebe ailesi birlikte hareket etmeli birlikte bu konuyu savunmalıyız. Arabulucu olma hakkı bize kesinlikle verilecek buna yürekten inanıyorum. Birkaç yıl içerisinde bunun gerçekleşeceğine inanan bir arkadaşınızım.”

12-13 Ekim 2019 tarihinde gerçekleşen 23.Olağan Seçimli Genel Kurulu Seçim sonucuna göre; Türkiye Çağdaş̧ Demokrat Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Grubu   Yönetim Kurulunda 9 üyeliğin 6’sını, Disiplin Kurulunda 5 üyeliğin 3’ünü ve Denetleme Kurulunda 3 üyeliğin 2’sini kazandı.

Böylelikle TÇDP Yönetim Kurulu; Emre Kartaloğlu, İrfan Hüseyin Yıldız, Cemal Yükselen, Yahya Arıkan, Mustafa Levent Demiröz, Fettah Açan, Disiplin Kurulu; Yeşim Ertuğrul, İbrahim Cem TUüre, Mehmet Çomak, Denetim Kurulu; Burhan Düz ve Mehmet Erkan Azizoğlu isimlerinden oluştu.

Seçim sonucundan TÇDP Grubu adına açıklama yapan Platform Başkanı Yahya Arıkan; “Mesleğimizin gelecek üç yıllık döneminin, yönetme sorumluluk ve onurunu bizlere veren tüm delegelerimize teşekkürlerimizi sunuyoruz. Otuz yıldır olduğu gibi bundan sonrada, odalarımızla, delegelerimizle, meslektaşlarımızla meslek mücadelemizi sürdürme kararlılık ve azmimizi meslektaşlarımızdan aldığımız güçle gerçekleştireceğiz. Gurubumuza gösterdikleri güvene ve destek için öncelikle tüm oda başkanlarımıza, oda yöneticilerimize, delegelerimize ve tüm meslek camiamıza en içten duygularımızla teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Editör: TE Bilişim