İlk tören, Atatürk’ün Ordu’ya gelişinde karaya ilk ayak bastığı yer olan İlkadım Anıtı önünde yapıldı. Burada yapılan törene, Vali Seddar Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, İl Emniyet Müdürü Mehmet Erduğan, İl Jandarma Komutanı Albay Tolunay Başer, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlkadım Anıtı’nda düzenlenen program, ulu önder Atatürk’ün manevi huzurunda saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Öğretmen Filiz Saka tarafından Atatürk’ün şehre gelişi hakkında bilgiler verildi. Ardından şiirler okundu. Hamdullah Suphi Tanrıöver Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterisi sunuldu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Altınordu Kaymakamımı Niyazi Erten yaptı. Erten, “Bundan 95 yıl önce, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ziyareti Ordu’muza onur vermiş, o günkü konuşmasında ‘Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet, bütün cihana karşı iftihar etme hakkına maliktir’ diyerek, Orduluları övmüş, binbir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideriyle görüşmekte şehir halkına adeta bir ödül olmuştu” ifadesiyle konuşmasına başlayan Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten, ”Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Milletin kaderini yine milletin azmi ve kararlılığı kurtaracaktır’ diyerek, milli iradeyi şiar edinmiştir. Milli Mücadele döneminde daima istiklalin ve Kuvayi Milliyenin yanında duran Ordu halkı Atatürk’e duyduğu derin saygı ve bağlılığı halen diri tutmaktadır” şeklinde konuştu.

İlkadım Anıtı’nda yapılan törenin ardından, Vali Seddar Yavuz ve beraberindekiler, ulu önder Atatürk’ün Orduyu ziyaret ettiğinde Hükümet Konağı olan ve ziyarette bulunduğu Altınordu Kaymakamlığı binasını ziyaret etti. Burada bulunan Şeref Defterine duygularını yazan Vali Seddar Yavuz, şunları kaydetti:

“Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ilimize teşriflerinizin 95. yılında zat-ı alinizi minnet, şükran ve rahmetle anıyoruz.

Aziz Türk Milleti; Ordumuzu şereflendirdiğiniz ziyaret esnasında sarf ettiğiniz, 'Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet, bütün cihana karşı iftihar etme hakkına maliktir.' sözleri ışığında, aynı şuur ve kararlılıkla, kutsal emanetiniz olan vatanımızı sonsuza dek koruma azim ve iradesini her fırsatta ortaya koymaktadır.

Aziz Atam; Şunu bilmelisiniz ki, kadirşinas bu millet, size ve aziz kahramanlarına minnettardır. Bize bu mutlu gururu yaşatan siz ve silah arkadaşlarınızı, bu vatan uğruna canını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, başta siz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahraman gazilerimizi ve aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla yad ediyoruz.

Ruhunuz şad, mekanınız cennet olsun...”

Program, Altınordu Kaymakamlığına yapılan ziyaret ve Şeref Defterinin yazılıp, imzalanması ile son buldu.

Editör: TE Bilişim