Traktör arkası dal öğütme makinası Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam ve İl Müdürlüğümüzden teknik ekibin katılımıyla Terme İlçe Müdürlüğüne teslim edilirken, örnek uygulama İl ve İlçe teknik personeliyle beraber Terme İlçe Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirildi.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam:

"İlimiz ve Bölgemizin önemli bir geçim kaynağı olan fındık konusunda yürüttüğümüz söz konusu Projemiz kapsamında temin edilen traktör arkası dal öğütme makinasının kullanımı ile fındık bahçelerindeki budama atıklarından elde edilecek öğütülmüş budama atıkları kompost ve malç yapımında kullanılacaktır. Bu çalışmanın birçok faydasının yanında en değerli faydalarından birisi de toprağın organik maddece zenginleşmesi olacaktır. Projede kullanılacak kompost ve malç yapımı özetle şu şekilde uygulanacaktır;

Kompost yapımı;

Yere örtülecek naylon branda üzerine 20 cm fındık zurufu, üzerine 5 cm öğütülmüş budama atığı, üzerine kaplayacak şekilde yanmış hayvan gübresi, üzerine kaplayacak şekilde tarım kireci ve son olarak bir miktar üre (% 46 N) gübresi konularak toplamda 6 kat oluşturulup ıslatılarak gübre yığını hava almayacak şekilde naylon ile örtülecektir. 5 günde bir naylon açılıp ıslatılıp karıştırılarak tekrar kapatılacaktır. Bu işlem en az 6 ay boyunca devam edecektir. Uygulama sonucunda hazırlanan kompost proje bahçelerinde kullanılacaktır.

Malç olarak kullanımı;

Budama atıkları öğütülerek bir bölümde toplanacaktır. Mart ayında proje bahçelerinde elle budama makası yardımı ile dip sürgünü temizliği yapılacaktır. Sonrasında ise dip sürgünü yapılan ocaklara öğütülmüş budama atıkları en az 5 cm olacak şekilde serilecektir. Serilen bölgede açıklık olmaması önemlidir.

Üreticilerimizin önemli bir gelir kaynağı olan Fındık bahçelerine gerekli itinayı göstererek bakımını sağlamaları gerekmektedir. Bu bağlamda Terme İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanmış olan Fındıkta Budama Atıklarının Ekonomiye Kazandırılması Projesi kapsamında teslim ettiğimiz bu makinamızın fındık üreticilerimize birçok faydası olacaktır. Daha detaylı bilgi için üreticilerimiz İl/ İlçe Müdürlüklerimize başvurabilir. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim