13 Eylül 1921' de kazanılan Sakarya Zaferi’nin hemen ardından, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa'nın gönderdiği bir önergeyle 19 Eylül 1921 tarihinde, TBMM tarafından Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk'e, ‘Mareşal’ rütbesi ile ‘Gazi’ ünvanı verildi. Bu olayın ardından 19 Eylül Gaziler Günü ilan edildi ve her yılın 19 Eylül'ünde gaziler için törenler yapılmaya başlandı.

CEPHEDEYKEN ÖNERGEYİ GÖNDERDİ

13 Eylül 1921' de kazanılan Sakarya Zaferi'nin hemen ardından, 14/15 Eylül gecesi, Batı Cephesi Kumandanı İsmet Paşa ile Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa, Edirne ve Kozan Milletvekilleri sıfatıyla Büyük Millet Meclisi Reisliği'ne cepheden telgrafla şu önergeyi gönderdi:

"Bizzat muharebe meydanındaki tedbiriyle muzafferiyetin amil ve müessiri olmuş Başkumandan Mustafa Kemal Paşa Hazretlerine müşirlik rütbesi ile gazilik ünvanı tevcihini teklif ve istirham ederiz. Büyük Millet Meclisi'nin bu teveccühünün milletimiz tarafından doğrudan doğruya bütün orduya müteveccih bir eser-i takdir ve taltif olacağı kanaatinde bulunduğumuzu arz eyleriz."

KAHRAMANLIK GÜNÜ

Aynı gün diğer bir deyimle ‘Kahramanlık Günü’ olarak da kutlanıyor. Yerel kurtuluş günleri de gazilerimiz ve kahramanlarımız için birer anma günü olarak kutlanıyor.

Altınordu’da gaziler günü programları

19 Eylül Gaziler günü yarın sabah 09.30’da Ordu’da Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayacak. Çelenklerin sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı eşliğinde bayrağımız göndere çekilmesi, günün anlam ve önemini belirten konuşmaların yapılması, şiirlerin okunması ile anıttaki tören sona erecek. Etkinlikler daha sonrası sırasıyla; gaziler onuruna öğle yemeği verilmesi, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği, Türkiye Muharip Gaziler Derneği ve Polis Şehit Aileleri ve Malul Gazileri Derneği Başkanlığı’nın ziyaret edilmesi ile son bulacak.

Editör: TE Bilişim