YURTDIŞI VE YURTİÇİ VARLIKLAR KONU EDİLEBİLECEKTİR

“Varlık barışına hem yurtiçi hem de yurtdışında bulunan varlıklar konu edilmektedir” diyen Başkan Sönmez, “Yurt dışında bulunan; para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının banka veya aracı kurumlara bildirilmesi gerekmekte iken yurtiçinde bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar vergi dairelerine beyan edilerek varlık barışı uygulamasına konu edilebilecektir. Yurtdışında bulunan ve varlık barışı bildirimine konu edilen varlıkların, banka veya aracı kurumlara bildirim yapılmasından itibaren istisnaları hariç üç ay içinde Türkiye’ye getirilmesi veya Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılacak bir hesaba transfer edilmesi gerekmektedir. Gerek yurtdışı varlık bildirimine gerekse yurtiçi varlık beyanına konu edilen varlıklar, vergi mükellefi olması halinde bildirimi yapanın kanuni defterlerine kaydedilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

SON TARİH 31 MART 2023

Bildirim ve beyan için son süre 31 MART 2023 tarihidir. Bir önceki uygulamadan farklı olarak yurtiçi varlıkların beyanında vergi mükellefiyeti şartı kaldırılmıştır.

TAŞINMAZLARDA TAPU HARCI VE DEĞER ARTIŞ KAZANCI MUAFİYETİ

Yeni düzenlemeye göre taşınmazların işletme kayıtlarına alınması ve işletmeye devrine ilişkin olarak tapuda yapılacak işlemlerden tapu harcı alınmayacaktır. Bu taşınmazların işletmeye devri elden çıkarma sayılmayacak ve devir eden açısından değer artış kazancı olarak sayılmayacaktır.

YURT DIŞI VARLIKLARDA BİLDİRİM SÜRELERİNE GÖRE VERGİ ÖDENECEK

Yurt dışı varlıklarının banka ve aracı kurumlara bildirilmesinde bildirim sürelerine göre değişik oranlarda vergi tahsil edilecek. Durumun nasıl ilerlemesi gerektiği hakkında konuşan Başkan Ender Sönmez,  “30/9/2022 tarihine kadar yapılan bildirimler için %1, 1/10/2022 tarihi ila 31/12/2022 tarihi (bu tarih dahil) arasında yapılan bildirimler için %2, 31/3/2023 tarihine kadar yapılan bildirimler için %3 oranında peşin olarak vergi tahsil edilecektir. Bildirilen varlıkların, Türkiye’deki banka ya da aracı kurumlarda açılan hesaplara transfer edildiği veya yurt dışından getirilerek bu hesaplara yatırıldığı tarihten itibaren en az bir yıl süreyle tutulması halinde %0 olarak uygulanacak, önceden ödenen vergiler bildirim sahibinin ilgili vergi dairesine başvurusu üzerine iade edilecek” diye bilgi verdi.

YURTİÇİ VARLIKLARIN BEYANINDA %3 VERGİ ÖDENECEK

Vergi dairelerine beyan edilen varlıkların değeri üzerinden %3 oranında vergi hesaplanacak ve bu vergi, takip eden ayın sonuna kadar ödenecek.

BİLDİRİLEN VARLIK TUTARLARINA GÖRE VERGİ İNCELEMESİ YAPILMAYACAK

Bildirilen veya beyan edilen varlıklara isabet eden tutarlara ilişkin vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacağını vurgulayan Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı M. Ender Sönmez, “Diğer nedenlerle başlayan vergi incelemeleri ile takdir komisyonu kararları sonucu bulunan matrah farkının madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle ortaya çıktığının tespiti ve bildirilen veya beyan edilen varlık tutarının, bulunan matrah farkına eşit ya da fazla olması durumunda matrah farkına ilişkin tarhiyat yapılmayacak” dedi. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim