Müzik ve Sahne Sanatları konferans salonunda düzenlenen programa Ordu Vergi Mahkemesi Başkanı Ersin Körpınar, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Eğitim Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Sadık Kılıç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Öznur Ergen Akçin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nülüfer Erbil, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Zekai Tarakçı, Ordu Müftüsü Mürsel Öztürk, akademik ve idari personel ile öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Toplumsal Cinsiyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nalan Arabacı, “ Üniversitelerin amacı çeşitli alanlarda topluma yetişmiş meslek elemanları kazandırmak olduğu gibi bir o kadar da toplumla uyumlu ve barış içinde yaşamayı şiar edinmiş nesilleri de yetiştirebilmektir. Bu anlamda hem Üniversitemiz hem de Merkezimizin buna benzer sosyal kültürel sanatsal ve bilimsel etkinliklerle kadına karşı şiddetle mücadele ve toplumsal bilincin oluşturulması yönündeki çalışmalarını sürdürecektir.” dedi.

Rektör Prof. Dr. Ali Akdoğan, “Bizler başta kadınlarımız olmak üzere insana, canlıya, evrene saygı duyan diğer veren bir inancın, bir dünya görüşünün, bir medeniyetin ve yaratılanı yaratandan ötürü seven değerler dünyasının insanlarıyız. Bugün gelişmiş ve çağdaş olduğunu iddia eden ülkelere baktığınızda kadın hakları konusunda sınıfta kaldıkları aşikardır. Bizim inancımız kadınlara ve kızlara ikinci sınıf muamele eden karanlık düşünceyi, kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü bir anlayışı yok etmiş bunun yerine kadını el üstünde tutan bir medeniyeti inşa etmeyi bize öğütlemiştir. Bizlere düşen en önemli görevlerden bir tanesi de kıymetli bir varlık olan kadınlarımıza ve kızlarımıza değer vermek, onları el üstünde tutmaktır.” şeklinde konuştu.

Açılış programı sonrasında “Yüzyılların Büyük Yitiği: Kadın” konferansını gerçekleştiren Eğitim Fakültesi Dekanı ve İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Sadık Kılıç, kadının tarih boyunca farklı medeniyet ve kültürlerde yaşamış olduğu mağduriyetten söz ederek İslam’da kadının yeri ve konumu hakkında dinleyicileri bilgilendirdi. Kılıç, “Akademisyen olarak gerek derslerde gerekse akademik toplantılarda kadına yapılan her türlü yanlışlığın karşısında yer almayı varoluşsal bir sorumluluk olarak hissettim. Bölünemez insanlık realitesinden yola çıkarak esasında tarihin gerçek senaristleri ve etkin kurucuları kadınlardır. Tarihimizdeki olayları gözden geçirdiğimizde erkek baskın olarak oluşturulmuş olan toplumsal koşullarda bir denge gözetilip de kadınlar daha çok öne çıkabilselerdi toplumumuz, çok daha başka çok daha güzel, insana ve insanlığa yaraşır bir yapıda olurdu. Ne yazık ki konumlarının böyle idrak edilmesi gereken kadınlara dünya genelinde ve ülkemizde reva görülen muameleler utanç vericidir. Buna en çok sahip çıkması gereken kadınlardan daha çok erkekler olmalıdır. İnsandaki şiddet duygusunu eğitip optimum seviyeye çekmediğimiz, onu meşru sınırlar içinde tutmadığımız sürece bizdeki şiddet yıkıcı hale gelmeye devam edecek, toplumumuzu büyük yıkımlarla yüz yüze getirebilecektir.” dedi.

Konferans sonrası Ordu Vergi Mahkemesi Başkanı Ersin Körpınar ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Ali Akdoğan tarafından Prof. Dr. Sadık Kılıç’a teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

Editör: TE Bilişim