Uyku kalitesini artırmak için odanın havalandırılması önemli. Yeterince havalandırılmamış ortamların, odalarda havayı iyileştireceği düşüncesi ile kullanılan keskin kokuların, özellikle uykuda kabusa, anormal rüyalara neden olabilir. Derin-dinlendirici uyku evresi olarak sınıflandırılan uyku periyotlarına geçişi engelleyebilen kötü havanın aynı zamanda, sık uyanmalara neden olabileceğini bu durumun da uyku kalitesini bozabilir.

Araştırmalar; ideal uyku ortamı için yatak odası sıcaklığının 16 ila 19 derece arasında olması gerektiğini, sıcaklık değeri kadar ortamdaki nem oranının da oldukça önemli olduğunu ortaya koyuyor. Evlerimizdeki ideal nem oranının ortalama yüzde 50 civarında olmasına dikkat çekilirken, bu oranın yüzde 35-40’lara düşmesi durumunda virüs ve bakteriler için ideal çoğalma ortamı sağlayacağı belirtiliyor.

Kaliteli bir uyku için uzmanların önerileri şöyle:

  • İç mekanların hava sirkülasyonunun artırılmasına dikkat edilmeli, kapılar ve pencereler günde en az 2-3 defa açılıp ortam havalandırılmalı.
  • Isıtma ve soğutma sistemlerinin güçlü sensörleri ile yatak odaları için ideal sıcaklık (16-19 derece) ve nem ayarı (%50) yapılmalı.
  • Yatak odasında bitki bulundurulmamalı. Yatak odası dışındaki yaşam alanlarında havadaki karbon oranını azaltabilecek yeşil bitkiler (Salon Palmiyesi, Şeytan Sarmaşığı, Ejder Ağacı, Tavşan Kulağı) yetiştirmeli.
  • Deterjan, yumuşatıcı, koku spreyleri gibi uçucu organik madde (UOM) kaynağı olabilecek her türlü maddeden uzak durup temizlikte limon ve kabartma tozu gibi doğal ürünler tercih edilmeli.
  • Tütün, tütün ürünleri ve elektronik sigara kullanılmamalı.
  • Halı ve koltuklar Hepa filtreli, tercihen düşük emisyonlu süpürgelerle temizlenmeli.
  • Yatak takımı ile çamaşırlar sıkça yıkanmalı ve ütülenmeli.