Ordu Valiliği, av yasaklarının sona ermesine ilişkin açıklama yaparak, uyarılarda bulundu.

Ordu Valiliği’nden konuya ilişkin şu açıklama yapıldı:

2019-2020 Av Dönemi, Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca 01.03.2020 tarihi itibariyle ülke genelinde kapanmıştır. MAK Kararı gereği; 1 Mart itibariyle yeni av sezonu açılıncaya kadar her türlü kara avcılığı yapmak yasaktır. Yasağın ihlali durumunda, ilgililere Kanunun öngördüğü miktarlarda İdari Yaptırımlar (Para Cezası, Belge iptali vb.) uygulanacaktır.

2020-2021 av sezonu Merkez Av Komisyonu tarafından Mayıs ayı içerisinde tarihler belirlenerek alınacak kararla ve Ağustos ayı içerisinde başlayacaktır. Bu kararda 2020-2021 Av Döneminde uygulanacak avlanma usul ve esasları ile av hayvanı türlerine göre avın açılacağı tarihler yeniden belirlenecektir.

4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca av hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme, erginleşme gibi yaşam evrelerini dikkate alan MAK, avın kapanış tarihini belirlemiştir.

Her canlı üreme ve yaşama hakkına sahiptir. Avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlamaktadır. Av ve yaban hayvanları eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleştirme döneminde rahatsız edilmemeli, yavru ve yumurtaları toplanmamalıdır. Özellikle bölgemiz genelinde yaygın yaşam alanı bulunan karaca yavrularının görülmesi halinde temas edilmemeli ve ürkütülmemeli ve ortamdan uzaklaşılmalıdır.

Bakanlıkça ve Merkez Av Komisyonunca getirilen kurallara uyulması; av ve yaban hayatı kaynaklarının koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim