Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirdiği hain darbe girişiminin dördüncü yıldönümü dolayısıyla Ünye’de çeşitli programlar gerçekleştirildi. Programların gündüz bölümünde ilk olarak Ünye Merkez Büyük Camii’nde şehitlerin ruhuna ithaf-en Mevlid-i Şerif okundu, mevlit programının ardından Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı ve daire amirleri 15 Temmuz Gazileri Dursun Cüni ve Cihan Odabaşı’nı evlerinde ziyaret ettiler. Gündüz programları şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle son buldu.

Gündüz programının ardından etkinliklerin akşamında Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda açılan 15 Temmuz Fotoğraf Sergisi gezildi. Fotoğraf Sergisi’nin gezilmesinin ardından Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ve Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, anı defterini imzaladı. Programda daha sonra saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için dualar edildi.

Duanın ardından protokol konuşmalarına geçildi. Meydanda ilk olarak MHP Ünye İlçe Başkanı Hacı Demir ve AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenen Selim Argan konuşma yaptı. Demir ve Argan, yaptıkları konuşmada, milletin bir avuç hain darbeciye geçit vermediğini söylediler.  

“Milletimiz, iradesini bir avuç hain FETÖCÜ darbeciye çiğnetmemiştir”

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi haç ile hilalin savaşının yaşandığını ifade ederek, şunları söyledi:

15 Temmuz gecesi, ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi, cumhuriyetimizi ve aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş, milletin silahlarını yine bu aziz ve fedakar millete doğrultarak kanlı bir darbe girişiminde bulunmuşlardı. Ancak, milletimiz, bu darbe girişimini, sokakları ve meydanları doldurarak, ölümü göze alarak başarısızlığa uğrattı. Tankın, topun hatta ve hatta savaş uçağının önüne vatanı için kendini siper etti. 15 Temmuz gecesi millet eğilmedi, Türkiye yenilmedi.

Dünya tarihinde bir ilki yaşatarak darbecilere darbe yapan büyük Türk milletinin önünde saygıyla eğiliyorum. Şehitlerimiz ve gazilerimiz, 15 Temmuz gecesi, cesaretleriyle, dirayetleriyle, kararlı ve dik duruşlarıyla tarih yazdılar. Hiç şüphesiz ki, şehitlerimiz, kalplerimizdeki mümtaz yerlerini daima muhafaza edeceklerdir. O gece aziz milletimiz ülkemizin geleceğine ve kendi karar verme yetkisine sahip çıkmıştır. Milletimiz 15 Temmuz gecesi sokaklarda, meydanlarda, tıpkı Çanakkale savaşında, istiklal harbinde olduğu gibi, tüm fertleriyle tek yürek, tek bilek olmuş, iradesini bir avuç hain FETÖCÜ darbeciye çiğnetmemiştir. 15 Temmuz gecesi yaşananlar aslında haç ile hilalin, imanla inkarın, hak ile batılın savaşıydı. Allah’a şükürler olsun ki bu millet bayrağımızı yere indirtmedi, vatanı böldürtmedi ve milli iradesine canı pahasına sahip çıktı.”

“Milletimiz terör örgütünün hain planlarına engel oldu”

15 Temmuz gecesi FETÖCÜ hainlerin hüsrana uğratıldığını belirten Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, “Türkiye’yi parçalayacaklarını, devleti teslim alabileceklerini sanarak, 15 Temmuz gecesi harekete geçen FETÖCÜ hainler, milletimiz tarafından hüsrana uğratıldı. Milletimiz fedakarca bir direniş göstererek terör örgütünün hain planlarına engel oldu. Allah, böyle kara geceleri ülkemize bir daha yaşatmasın. 15 Temmuz şehidi demek elinde bayrak, gönlünde imanla tankların üzerine koşmak demek; bayrak için, vatan için can vermek demektir. Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Temmuz hain darbe girişiminin 4. yıldönümünde 15 Temmuz şehitleri başta olmak üzere bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan kahraman gazilerimizi bir kez daha sonsuz minnet, şükran, rahmet ve saygıyla yâd ediyorum. Hayatta olan gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız.” diye konuştu

“Dış mihrakların oyuncağı yapılar ülkenin başına 15 Temmuz’ları yaşatabiliyor”

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Türk milleti olarak her zaman uyanık olmamız gerektiğini ifade ederek, “Bu millet söz konusu din olduğunda her türlü fedakarlığı hiç tereddüt etmeden gösterir. Demek ki çok olumlu ve takdir etmemiz gereken yönümüz bazen zaaf haline gelebiliyor. Din adına şahsi ihtiraslarını, hedeflerini tahakkuk etmek isteyen dış mihrakların oyuncağı haline gelen yapılar an geliyor ülkenin başına 15 Temmuzları yaşatabiliyor. Bunun için Türk milleti olarak her zaman uyanık olmamız gerekmektedir.” dedi.

Konuşmaların ardından çeşitli şiirler okundu. Programda saat 00.13’ü gösterdiğinde ülke genelindeki tüm camilerde olduğu gibi Ünye’de ki camilerde de salalar okundu.

Programa Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, daire amirleri, AK Parti Ünye İlçe Başkanı Kenan Selim Argan, MHP Ünye İlçe Başkanı Hacı Demir, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.*Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim