CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel covid pandemisinde işleri bitme noktasına gelen esnaf ve işveren için verilen sigorta prim desteğinin süresinin uzatılması gerektiğini belirtti ve bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na soru önergesi verdi. Pandeminin bugüne kadarki yıkıcı etkisi ve bundan sonra da işverenleri zorlayacağı gözetildiğinde sürenin en az 3 yıl uzatılmasını isteyen Adıgüzel önergesinde şu ifadelere yer verdi:

“Covid-19 pandemisi nedeniyle sigorta primi işveren desteği 31.12.2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Bu konuda en son uzatmada 23 Şubat 2020 tarihinde yayınlanan 2137 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı 31.12.2020 tarihine kadar yapıldı. Süre 01.01.2021 tarihi itibariye bitmektedir. Pandemide çok ciddi iş kayıpları yaşayan hatta pek çoğu tamamen kapanma noktasında olan işyerlerinden henüz hiçbir ticari açılma yokken sigorta primlerini tam almak bu işletmeleri büyük zorluğa sürükleyecektir.

Sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyi düşük 51 il ve Bozcaada Gökçeada ilçelerinde de uygulanmakta olan 6 Puanlık Sigorta Primi işveren hissesi desteği 2021 yılında uygulanacak 3.577,50 TL’si asgari ücrete göre özel sektör işyerlerinde 1 işçi için 214,65 TL. Tekabül etmektedir.

31.12.2020 tarihinde sona erecek olan bu SGK sigorta prim ile ilgili bir uzatma yapılmaması halinde 01.01.2021 tarihinden itibaren özel sektör işyerlerinde istihdam edilen işçiler için 6 puanlık sigorta primi işveren desteği hazinece karşılanmayacaktır.

Korona salgınının ekonomide oluşturduğu olumsuzluklar kapsamında 7256 sayılı kanunla uygulama süresi uzatılan SGK sigorta prim teşvikleri dikkate alındığında 6486 sayılı kanunla sağlanan 6 puanlık prim desteğinin de en az üç yıl süre ile uzatılması artık zorunluluk halini almıştır.

Bugün yaşanan süreçte bu tür teşviklere her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Teşvik uygulama süresinin uzatılmasına yönelik yeni yasal düzenleme yapılmaması halinde işletmelerin zor durumda kalacağı kaçınılmaz olacağı gibi olumsuz ekonomik koşullar altında bulunan işyerleri için önemli ilave maddi yük getirecektir.

Bu bağlamda;

1. Sigorta prim işveren desteğinin süresinin uzatılması için Bakanlık olarak bir görüş bildiriminiz söz konusu olmuş mudur?

  1. Böylesi bir düzenleme düşünülüyor ise kaç yıl süre ile uzatılması gündemdedir?
  2. Bakanlık olarak bu tür konularda başta işverenlerin kayıtlarına ve mali durumlarına en fazla hâkim olan Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği olmak üzere kimi meslek kuruluşları, odalar ve birliklerden görüş aldığınız bir kurumsal yapı oluşturmayı düşünüyor musunuz?” *Haber: Tülin VAYNİ

Editör: TE Bilişim