Çoğu üretici bahçesine gübre atmayı düşünmüyor çünkü girdi maliyetleri oldukça fazla.

Konuyla ilgili Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça,  fındık üreticilerinin bahçelerine gübre atmadıkları halde ürününde gözle görülür bir eksiklik olacağını dile getirerek şunları söyledi; “vatandaşlarımız bahçelerine gübre atmazlarsa fındıkta verim düşer, kalite düşer dolayısıyla hem ülkemizin kaybı olur hem de üreticimizin kaybı olur. Çünkü 8 milyon insan bu işten geçiniyor.”

İndirimler yeterli değil

Geçen seneden bu seneye bazı ürünlerde yüzde 300’e varan artışlar olduğunu belirten Atakan Akça, “özelikle gübre fiyatında bir artış var. Ama son zamanlarda 15-20 gündür gübre fiyatlarında bir indirim söz konusu. İlk etapta bir yüzde 25 civarında bir indirim yapıldı. Geçtiğimiz hafta Cuma günü de yine yüzde 15’e varan bir indirim daha yapıldı. Bu indirimler sevindirici ama tabi yeterli değil. Çünkü çok yüksek bir meblağda gübre fiyatları. Ben fiyatların inmesi konusunda çağrımı yeniliyorum. Üreticinin hakikaten girdi maliyetleri çok yüksek. Artık üreticiler bu maliyetlerle üretim yapmayı düşünmüyor. Ektiği üründen evini geçindirecek para şansının olmadığını düşünüyor, bu tür üretimden vazgeçildiğini düşünüyoruz.”

Gübre fiyatlarının düşürülmesi için çalışmalar yapıyoruz

Akça, “Sonbaharda bir ekim yapılması gerekiyordu birçok üreticimiz bu ekimi yapmadı. Bunu gören yetkililer Ziraat Odası Başkanımız Şemsi Bayraktar ve diğer ziraat odası başkanlarımız ile birlikte bu konuyu değerlendiriyoruz. Üretimin devam etmesi gerektiğini, tarımsal ve hayvansal üretiminin sürekli olması gerektiğini söylüyoruz. Bunun içinde girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söylüyoruz. Bununla alakalı çalışmalar yapılıyor. Bu konu takip edilmesi gereken bir konu yetkililerinde çözüm odaklı bir uygulama yapmalarını düşünüyorum”diye konuştu.

Yüksek kesimlerde mazot çok önemli

Sadece gübre fiyatları değil mazot fiyatları da çok yüksek diyen Akça, yüksek kesimlerde fındık üretimi yapan vatandaşlarımız için mazot oldukça önemli bir unsur. Aynı şekilde sulama da öyle. Sayın Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta sulamada kullanılan elektrikle alakalı bir indirim olacağını söyledi. Ben mazotla alakalı da bir indirim olması gerektiğini düşünüyorum” diye aktardı.

TARSİM sigortası için son tarih 28 Şubat

Ülkede son 2 -3 gündür yoğun bir yağış var özellikle kar yağışı. Tabi bu yağışlar neticesinde birtakım sıkıntılar olabilir. Özellikle tarımsal üretimde zirai don korkusu olabilir. Ama şu an itibariyle böyle bir veri elimize ulaşmadı. Ben yağan karın hakikaten hem tarımsal ürünler için hem yeraltı kaynak suları için iyi olacağını düşünüyorum. Geçen sene çok kuraklık çeken bölgelerimiz oldu vatandaşlar hasat için tarlasına bile girmedi ama bir takım sıkıntılarda oluşabilir bölgemizde zirai don tehlikesi görülebilir. Vatandaşlarımız gece yastığa başını koyduğunda rahat uyumaları verdiği emeğin karşılığını alması için TARSİM Sigortası’nı yaptırmaları gerek diyoruz. TARSİM Sigortası’nı yaptırma tarihi son gün 28 Şubat’tır. Poliçeleri yenileyen vatandaş ilgili kurumlara giderek işlemleri başlatabilir. Devletimizin bu konuda hatır sayılır bir katkısı var. Üreticilerimiz ÇKS kayıtlarını güncellesin ve bahçelerinin sigortasını yaptırsın.” dedi.

Editör: TE Bilişim