Ordu’da 18 Ziraat Odası Başkanı, hazırladıkları fındık raporunu yetkililere sunmak için Ankara’ya gitti.

8 MİLYON İNSANI ETKİLİYOR…

Ziraat Odaları Başkanlarının Ankara yolculuğu başlamadan önce açıklama yapan Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, “ Bölgemizin ana geçim kaynağı olan fındık 500 bin üreticiyi, 2 milyon çiftçiyi ve 8 milyon vatandaşımızı etkiliyor. Fındık stratejik bir üründür ve bunu her yerde konuşmamız gerekir. Ülkemize 2 milyar doların üzerinde döviz kazandıran fındığın yüzde 70’ini üretiyoruz.” Dedi.

ÜRETİCİLERİMİZ HASAT ÖNCESİ FİYAT AÇIKLANMASINDAN MEMNUN…

Üreticilerimiz 2020 yılı hasat sezonundan sonra bahçelerine baktılar diyen Soydan, “Üreticiler devletimizin 2 yıldır taban fiyatını hasattan önce açıklamasından sonra mutlu bir şekilde bahçelerine girdiler. Pandemi döneminde de ekstra bakım yaptılar ve hasada hazırlar. Üreticimizin itinayla bahçelerine bakmasının sebebi devletin piyasada olması ve TMO’nun hasat öncesi fiyat açıklamasıdır. Üreticilerimiz verim ve kaliteye önem vererek tarım yapıyor.” Diye konuştu.

BİR KİLO FINDIĞIN MALİYETİ 22.85 LİRA…

Soydan, “2021 hasat sezonuna kısa bir süre kala Ziraat Odaları olarak bizlerde çalışma yapıyoruz. Bu kapsamda bizler 2021 yılının maliyet çalışmasını yaptık. Çünkü maliyet çalışmaları önemli ve bu fiyata göre taban fiyatı oluşması gerekir. 2021 yılında yaptığımız maliyet çalışmasının tutarı 22.85 liradır. Tabi ki sadece çalışmamızda 2021 yılı rekolte çalışması olmadığı için 2020 yılı dekar başı verimi baz alarak fiyat çalışması yaptık. Ordu’da bir kilo fındığın maliyeti 22 lira 85 kuruştur.” Şeklinde konuştu.

FINDIK TABAN FİYATI EN AZ 30 TL OLMALI…

Geçen yıl hasattan önce açıklanan fiyatın çok memnuniyet verici olduğunu ileteceğiz diyen Soydan, son olarak şunları söyledi: “2021 yılı hasat döneminde hasattan önce fiyatların açıklanması, alım kararlarının TMO tarafından açıklanması önem arz etmektedir. Bizim de maliyet üzerinde 22,85 kuruş olan maliyetin üzerine yüzde 30’luk refah payı verilerek, geçen yıl ki fiyatın en azından 2020 yılında ki uygulamanın tekrar yansıtılarak taban fiyatın oluşturulmasını istiyoruz. Bizim taban fiyatımız bu unsurların karşısında oluşması gereken rakam 30 TL civarıdır. Üreticimizde bunu talep ediyor. Bizlerde bu anlamda bu talepleri başta hükümetimiz olmak üzere, muhalefet partilerimize, Türkiye Ziraat Odaları birliği Genel Başkanımıza, TMO Genel Müdürüne, Tarım Komisyonu Başkanına bunları ileteceğiz. İnşallah sonucunda üreticimizi sevindirecek haberin açıklanmasını bekliyoruz. Fındıkta istikrarın olacağına inanıyoruz. Üreticimiz kesinlikle mağdur olacaklarını düşünmesinler. Fındıkta önümüzdeki süreçte istikrarın sağlandığı bir fiyat çıkacaktır. TMO’da inşallah hasattan önce alım kararını açıklayarak üreticilerimizin mutlu bir şekilde bahçelerine girmelerini sağlaması gerekmektedir. Bizim çalışmalarımız bu yönde olacaktır. Bizlerde taleplerimizi ileterek elimizden geleni yapacağız.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim