Tarım Bakanı Fakıbaba Tv52’ye Özel Açıklamalarda Bulundu

TOPRAK Mahsulleri Ofisi 2017 yılı fındık ürünü için Giresun kalite fındık 10,5, levant kalite fındık için 10 lira fiyat açıkladı, Türkiye’nin en çok fındık üretiminin yapıldığı Ordu’da ise Ticaret Borsası adeta devlete meydan okuyarak, yeni sezon fındık fiyatını 8,5 lira olarak açıkladı, ortalık karıştı.

Fındıkta yaşanan fiyat karmaşası herkesin ağzını açık bıraktı. Çünkü Türkiye’de ilk kez maliyet vefiyatı belirli olan bir ürünün üreticilerden zararına satılması istendi. Ticaret borsalarının yapmış olduğu bu uygulama, hem toplumdan, hem de siyasetin nabzının attığı başkentten büyük tepki topladı.

Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü bu anlamda ticaret borsalarına ince ayar verirken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba da, Tv52 Haber’e özel açıklamalarda bulundu. Beraberinde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’la birlikte Sivas’a giden Bakan Fakıbaba’yı Tv52 Haber adım adım takip etti, ardından mikrofonu uzatarak fındık fiyatlarını sordu. Tolga Mert Coşgun’un sorularını yanıtlayan Bakan Fakıbaba, devlet rağmen 8,5 lira fiyat açıklayan borsaları hedef aldı, “Piyasada spekülatör amaçlı insanlar olabilir” diye konuştu.

Bakan Fakıbaba: “Fındığı Saat Saat Takip Ediyorum”

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yeni sezon ürününden bugüne kadar 8 tona kadar fındık aldığını açıklayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Piyasada spekülatör amaçlı insanlar olabilir. Bazıları 8-8,5 falan diyor ama normal piyasanın 9-9,5 lira arasında olduğunu ve saat saat takip ettiğimi ve bizlerin de şu anda 8 tona yakın TMO olarak satın aldığımız ve alacağımızı özellikle bildirmek istiyorum.”

“Müdahale Ederiz, Dünya’nın Bu Fındığa İhtiyacı Var”

“Üreticilerimiz rahat olsunlar. Çünkü gerçekten Dünya'nın bu fındığa ihtiyacı var. Biz bunun bilinci içerisindeyiz ama normal fiyatta gittiği zaman da zaten bizim görevimiz regülasyon görevidir. Normal fiyatta gittiğinde dururuz, ama fiyatı aşağıya çekmek isteyen arkadaşlar olursa müdahale ederiz.”

“Fiyat 7 Liraya Düşürülecekti”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, fındık piyasalarına müdahil olmadıkları takdirde fiyatların 7 liraya kadar düşürüleceğini belirterek, “Şu anda normal seyrinde akıyor. Bizim görevimiz piyasayı regüle etmektir. Bakın, piyasaya eğer müdahale etmemiş olsaydık belki de almak isteyen insanlar bunu 7'ye kadar düşürecekti. Piyasaya müdahale edişimiz üreticiye çok büyük destek olmuştur” ifadelerini kullandı.

Borsalar Fiyatı Geri Çekti

TMO’nun 10 liralık belirleyici fiyatına karşılık 8,5 lira fiyat açıklayan Ordu ve diğer ticaret borsalarına da müdahale edildiğini belirten Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, borsaların da ilan ettiği fiyatı geri çektiğini açıkladı.    ORDU,(YENİDÖNEM)

Editör: TE Bilişim