Trabzon Tarım ve Orman Müdürlüğü de fındık üreticilerini uyararak, fındık filiz güvesine ilişkin şu bilgilere yer verdi.

Fındık Filiz Güvesi nedir?

​Fındık Filiz Güvesi önemli fındık zararlılarından biri olup, fındığa özel bir zararlıdır. Fındık filiz güvesi larvaları sonbaharda erkek organlara (püs), göz diplerine ve kozalaklara geçer. Larvalar, genç dönemlerinde yaprak alt yüzünde ana damarla yan damarların birleştiği yerde pislik oluşturur. İlkbaharda gelişmekte olan sürgünlere girerek, uca doğru galeriler açıp sürgün uçlarının kurumasına neden olurlar. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilmektedir. Kültürel mücadele olarak; larvaların ördükleri ağlar ile kuruyan sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Kimyasal Mücadele nasıl yapılır?

Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek için 1-10 da olan bahçelerde 10 ocak, 11-30 da olan bahçelerde 20 ocak ve 30 da’dan büyük bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlarından 10'ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak sayısı % 15 olduğun da kimyasal mücadele yapılır. Kimyasal mücadelesi fındık hasadı ile yaprak döküm başlangıç olan Eylül sonlarına kadar ilaçlama yapılmalıdır.

İLAÇLAMA YAPILAN BAHÇEDE HAYVAN OTLATILMAZ…

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri, bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak 'Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi' sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim