Ordu’da atık yağların çevreye ve kanalizasyon hattı giderlerine zararlarının önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar hız kazandı. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ve OSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin ortaklaşa yaptığı denetimlerde, işyerleri ve resmi kurumlara bağlı yemek üretim merkezlerinde incelemeler yapıldı. 19 Nisan 2005 tarih ve 25791 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” gereği Altınordu ilçesinde bulunan lokantalar, sanayi mutfakları, oteller ve yemekhaneler, hazır yemek üretimi yapan firmalar ile diğer yerler mercek altına alındı. Denetimlerde eksiklikler belirlenirken, alınması gereken önlemlerle ilgili uyarılarda bulunuldu.

DENETİMLER ARTACAK

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakılması için il genelindeki denetimlerin sürdüğünü söyledi. Başkan Güler, “Atık yağ denetimlerine her geçen gün hız kesmeden devam ediyoruz. Ekiplerimiz denetimlerini yaparak, esnafımızın çevre sağlığı için oldukça önem arz eden bu konuya hassasiyet göstermeleri için çaba sarf ediyor. Denetimlerde, iş yerlerinin kurallara uyup uymadıklarını kontrol ediyoruz. Ayrıca kızartmalık yağ üreten işletmelerin çevre lisanslı geri kazanım tesisleriyle veya valilikten izin almış toplayıcılarla yıllık sözleşme yapmalarını sağlıyoruz” diye konuştu.

AMAÇ: TEMİZ ÇEVRE

Atık yağların çevre ve kanalizasyonlara büyük zarar verdiğini vurgulayan Başkan Güler, “İşletmelerde atık yağların kanalizasyona gitmemesi için bitkisel, hayvansal ve madeni yağlar ile ilgili yağ tutucu filtre kullanılması gerekiyor. Filtre temizliğinin periyodik olarak yapılması konusunda da denetimler yapıyor, belli bir kapasite üzerindeki işletmelerin yemekhane, bulaşıkhane bölümlerine yağ tutucu takmaları sağlıyoruz.  Böylece kanalizasyon sisteminde meydana gelecek tıkanmalar önleyip, aynı zamanda kanalizasyon ile atık yağların denize ve diğer alıcı ortamlara ulaşmasını engelleyerek çevre kirliliğinin önüne geçmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. *Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim