Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, Pandemi döneminde düğün salonu sahipleri ile tüketicilerin mağdur olduğunu belirterek, “Bu nedenle düğün salonu sahipleri de tüketicilerimiz de korunmalı.” Dedi.

İKİ TARAFTA HAKLI…

Koçal, “Bölgemizde fındık sezonu bitti. Bizim bölgemizde fındık sezonu bittiğinde düğünlerimiz başlar ama pandemi nedeniyle maalesef düğünlerimiz yapılamıyor, erteleniyor ya da bir saat nikah şeklinde yapılmaya çalışılıyor. Çoğu ilimizde nikah salonları olmadığı için düğün salonlarında yapılıyor. Burada da düğün salonu sahipleri ile tüketiciler maalesef karşı karşıya geliyor. Tüketici bir saatlik nikahı yapmak istemiyor. Düğün salonu sahibi ise ona o tarihi rezerve etmiş oluyor. Dolayısıyla her iki tarafında haklı sebepleri var. Her iki tarafta da hizmetin ifa imkansızlığı var.” Diye konuştu.

DÜĞÜN SALONLARI ZARAR ETTİ…

 Tüketicimiz de haklı, düğün salonu sahipleri de haklı diyen Başkan Koçal, “ Öyleyse düğün salonu sahipleri ile tüketicilerimizin korunması gerekiyor. Bu süreçte sadece mağdur olan düğün salonu değildir. Evlenecek olan vatandaşlarımızın alışveriş yapamamasından dolayı diğer küçük esnaflarımızda mağdur oldu. Pandemi ne yazık ki hem esnafı hem de tüketiciyi zor durumda bıraktı. Bunun önüne geçmek için tüketici düğünlerini iptal etmeden ileri tarihlere ertelemeli, küçük esnafımızda düğün iptallerinden dolayı zarar etmişse ki etti desteklenmelidir.” İfadelerine yer verdi.

DEVLET, DÜĞÜN SALONLARINA DESTEK VERMELİ…

Koçal, son olarak, bu süreçte mağdur olan düğün salonu sahiplerine uzun süreli faizsiz kredi sağlanmalıdır. Kirada olan düğün salonlarının ihtiyaçları giderilmeli. Böylelikle mağduriyetin de önlenmesi gerektiğini söyledi.

GÜNDE İKİ MASKE KULLANILMALI…

Türkiye’de çok tartışılan maske konusuna da değinen Başkan Koçal, “Maskenin nasıl kullanılacağını dahi bilmiyoruz. Biliyoruz ya da uygulamıyoruz. Burun açıkta maske kullanılıyor. Maske sürekli kullanılıyorsa eğer yarım gün kullanılmalıdır. Yani günde en az iki maske kullanılmalıdır.” dedi.

BOYALI MASKELERDEN UZAK DURMALIYIZ…

Koçal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Cerrahi maske kullanılmalı. Ama bez maskede kullanılıyor. Beyaz bez maske Türkiye Standartlar Enstitüsü’nün belirlediği standartlara göre basılıyorsa sorun yok. Fakat bez maskelerde sıkıntı şu eğer boyalı bir maske varsa o boyadaki kimyasallar çocuklarımızı ve kendi sağlığımızı etkileyen ve ileri ki sürelerde belki de tedavisi mümkün olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalabilmemize neden olabilir. Bu ülkemizde gerçekten ciddi bir sorun. Bunu biz ilgili makamlara ilettik. Önlem alınmalıdır. Kesinlikle boyalı maske kullanılmamalıdır. Ayrıca yıkanabilir maske diyorlar fakat her maske temizlenirken bir deterjan kullanılıyor. Bu deterjan merdiven altımı, belirlenen dozda mı kullanılıyor, ne kadar kalıntı kaldı. Bunlar riskli unsurlardır. Vatandaşlarımız bu konularda dikkatli olmalı.” Haber: Sone ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim