Fındık üreticilerinin hasat için bahçeye girdikleri dönemde maliyetine göre fındık fiyatının 20TL’nin üzerinde olması gerektiğini parti olarak vurguladıklarını söyleyen Poyraz, “KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Edip Sevinç, 2019 yılında gerçekleştirilen 319 bin 772 ton iç fındık ihracatı karşılığında 2 milyar 28 milyon 727 bin 972 dolar döviz gelir elde edildiğini açıkladı. Buna göre üreticinin elinde neredeyse fındık kalmamış oluyor. Şimdi fındık 25 TL olsa ne anlam ifade eder.” dedi.

                “Her yıl aynı senaryo yazılıyor” 

                Fındık politikasının şirketler lehine geliştirildiğini belirten Poyraz, “Her yıl aynı senaryo ile karşılaşılıyor. Rekolte çok deniyor. Başka ülkeledeki fındık üretimin geliştiği, pazar sorunu yaşandığı iddia ediliyor. Ancak yer yıl Aralık sonu itibarıyla açıklaman fındık ihracatı ve geliri tam tersini gösteriyor. Ocak ayı geldiğinde üreticide fındık kalmamış oluyor. Bu durumda bile çıkıp “fiyat yükseliyor” diye müjde verdiklerini sanıyorlar. Üreticinin aklıyla oynuyorlar.” diyerek tepki gösterdi.

                “Tarım politikası değişmeli”

                Devletin tarım politikasının tarım şirketleri lehine geliştirdiğini söyleyen Poyraz, “Çıkarılan tüm tarım yasaları üreticinin aleyhine. Emperyalist-kapitalist sistem işleyişi doğrultusunda tarımın küçük üreticinin değil, şirketlerin yapması yolunda adımlar atılıyor. Fındık fiyatı maliyetinin altında olunca üretici de geçinemeyince göç etmek zorunda bırakılıyor. Bu nedenle tarım politikası üretici lehine değiştirilmeli. Kredi ve teşvik tarım ve gıda şirketlerine değil, üreticiye verilmeli. Üretici yasal hakkı olan GSMH’nın yüzde 1 olan destek hakkını bile alamıyor. Maliyet yükseliyor ama üreticinin emeğinin ve ürününün karşılığı verilmiyor.” dedi.

                “Üretici birlik olmalı”

                Her yıl aynı senaryonun oynanmasını engellemek için üreticilerin bir araya gelmek zorunda olduğunu vurgulayan Poyraz, “Üreticinin aleyhine geliştirilen politikaları değiştirme olanağı var. Tek çözüm, üreticilerin örgütlü tutum geliştirmeleridir. Sorunun kaynağı kapitalizm olduğuna göre mücadeleyi de kapitalizme karşı büyütmek zorundayız” dedi. H

Editör: TE Bilişim