Giresun Valisi Enver Ünlü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nün 30. yılı kutlama programı kapsamında “Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler” etkinliğine katıldı.

Ülkemizin tarımsal AR-GE kapasitesini ve niteliklerini artırmak için kurulan TAGEM’in 30. yılı kutlama programı kapsamında “Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler” etkinliği 23 Kasım Salı günü Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde; Vali Enver Ünlü, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Vali Yardımcısı Davut Sinanoğlu, Ordu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, protokol üyeleri ve TAGEM çalışanlarının katılımıyla gerçekleştirildi.

TAGEM ve Fındık Araştırma Enstitüsü’nün verimli fındık fidanı yetiştirilmesine büyük katkı sağladığını belirten Vali Enver Ünlü, fındığın en önemli tarımsal ihracat ürünü olduğunu ve ülkemize yıllık ortalama 1,5-2 milyar dolar ihracat girdisi sağladığını ifade etti.

“Verimli Fındık Güçlü Giresun demektir” diyen Vali Ünlü konuşmasının devamında; “Tarım ve gıda alanı insanın üretim, tüketim, sanat ve diğer canlılarla ilişkisinin en doğal haliyle ortaya çıktığı başarının ve mutluluğun tüm canlıların faydasına olabildiği özel bir alandır. Bu nedenle tarım ve gıda alanındaki üretim faaliyetleri insan başta olmak üzere tüm canlıları etkileyen yaygın ve büyük bir ekosistemdir. Ülkemizin tarımsal AR-GE kapasitesini ve niteliklerini artırmak için kurulan Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)’nün 30. Yılını kutladığı bu günde ‘Fındık Fidancılığındaki Gelişmeler’ etkinliği için bir araya geldik. Hepinize hoş geldiniz diyorum.

TAGEM Araştırma Enstitülerinde, tarımsal üretim miktarı ve kalitesinin artırılması amacıyla bitkisel ve hayvansal üretim, toprak ve su kaynakları, hayvan sağlığı, bitki sağlığı, tarım ekonomisi alanlarında yeni nesil teknoloji ve yöntemler geliştirilerek üreticilerimize ve ilgililere sunulmaktadır. Fındık için ülkesel bazda veri toplama ve değerlendirme, Fındık konusunda temel ve stratejik araştırmalar yapma, Laboratuvar olanakları ölçüsünde üretici ve diğer kuruluşlara ürün, toprak ve yaprak analizleri hizmet sunmak gibi birçok amaca hizmet eden Fındık Araştırma Enstitümüz TAGEM’e bağlı ve ilgili 48 enstitüden biridir. Yeşilin ve mavinin birbirini kucakladığı, her köşesi ayrı güzelliklerle dolu Giresun’umuz için dünyada ülkemizi hatırı sayılır bir şekilde temsil eden Fındık ayrı bir önem arz etmektedir. Türkiye fındık üretimi dünya fındık üretiminin yaklaşık 2/3 kadardır. Yaklaşık 400 bin çiftçi ailesine fındık gelir sağlamaktadır. Dünyada yaygın bir üretim alanına sahip olan fındığın üretim alanının yaklaşık %79’u Türkiye’de bulunmaktadır. Dünya üzerindeki en kaliteli fındık Giresun tombul fındığıdır. Fındık en önemli tarımsal ihracat ürünüdür. Yıllara göre değişmekle birlikte ülkemize yıllık ortalama 1,5-2 milyar dolar ihracat girdisi sağlamaktadır. Ülkemizin Doğu Karadeniz Bölgesi, fındığın ana vatanı ve kültür tarihinin başlangıç yeridir. Bu nedenle bölgede geleneksel bir yetiştiricilik var olmuş ve bu durum hâlâ sürmektedir. Bu üretim şekli ile istenilen sayıda ve kalitede fındık fidanı elde edilememektedir. Bugün fidan sökümü yapacağımız fidanlıkta tepe daldırma yöntemi uygulanmıştır. Bu yöntem ile 6 ay gibi kısa zamanda fidanlar elde ediyoruz. Birazdan ziyaret edeceğimiz Doku Kültürü Laboratuvarı’nda bitkiden alınan hücre ve hücre kısımlarından laboratuvarda, az materyalden çok sayıda fidan elde edilebilmekteyiz. Ülkemizde fındıkta doku kültürü çalışmaları ilk olarak TAGEM enstitülerinde başlamış olup, 2019 yılından itibaren Fındık Araştırma Enstitüsü kendi doku kültürü laboratuvarını kurmuş ve AR-GE çalışmalarına hız vermiştir. Fındık bizim memleketimizde sadece vitamin değeri yüksek, kaliteli bir yemiş değildir. Umuttur, birliktir, emektir, kardeşliktir, güçtür, ocaktır. Binlerce yıllık değerlerin yeni nesillere aktarılmasıdır. Giresun’da fındığı aylarca takip etmek, emek vermek başlı başına bir iştir. Giresun fındığının tanıtımını yapmak, daha geniş pazar ağları oluşturmak öncelikli hedeflerimiz arasındadır. Araştırma enstitülerindeki araştırmacı personelin bilgi birikimi ve tecrübeleriyle üreteceği projeler sonucunda ortaya konulan çözümlerin yarattığı etki ülkemiz ve dünya tarımına önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Bu bağlamda, TAGEM bünyesinde görev yapan fedakâr araştırmacılarımızı hedeflerine ulaşabilmek için gösterdikleri gayretlerinden ve çalışmalarından dolayı tebrik ediyor, TAGEM’in kuruluşun 30. Yılını kutluyorum.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından, Vali Ünlü, enstitüde 41. Yılını tamamlayan Tekniker Hacer Göksüzoğlu’na “41 kere Maşallah” diyerek plaket takdiminde bulundu.

Program, fındık üretim sahasının ve damızlık fidan ünitelerinin ziyaret edilmesinin ardından sona erdi. Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim