Prof. Dr. Enginyurt, “Aşıda yüksek oranlar 1. Doz aşısını yaptıranların oranıdır. Tam doz aşı demek şuan itibariyle iki doz sinovac üzerine 1 doz hatırlatma için biontech yaptırmak ya da 2 doz biontech aşısı yaptırmaktır. Bunlar şuan için geçerlidir. Ama 3 veya 4 ay sonra veriler değişebilir. Antikor düzeyi düştüğü takdirde tekrardan başka doz aşı önerebiliriz. Sinovac aşısı çıktığında 2 doz sinovac yeterliydi ama antikor düzeyi aşılarda düşer. Antikor düzeyi aşıya ve virüsün özelliğine bağlı olarak düşer. O yüzden de 2 doz sinovac aşısının antikor düzeyi düştü. O nedenle şimdi hatırlatma dozu biontech yapılsın dedik. 2 doz biontech’in antikor düzeyi yeterlidir. Bu Eylül ayı itibariyle söylenen bilimsel veridir.” Dedi.

TAM AŞI YAPTIRANLARIN ORANI YÜZDE 10…

 Ekim ayında, Kasım ayında ya da Aralık ayında değişen bilimsel verilere göre söylemlerimizde değişecektir diyen Enginyurt, “İnsanlarımıza Aralık ayında belki 1 doz daha hatırlatma aşısı yapın diyeceğiz. Ama Türkiye’nin henüz tam aşısını yaptırmış kişi sayısı 6 milyon civarındadır. Bu bizim için aslında çok yeterli bir aşılama oranı değildir. Aşılama oranlarımız yüksek ama 1. Doz aşısını yaptırıp 2. Doz yaptırmayan milyonlarca kişi var. Hatırlatma dozunu yaptırmayan milyonlarca kişi var. Yani daha Türkiye’nin tam aşısını yaptırdığımız kişi sayısı yüzde 10’dur.” diye konuştu.

BİLİM, BİLİM İNSANLARINDAN ÖĞRENİLİR…

 Enginyurt, “İnsanlar bir doz aşı yaptırıyor ve ben aşılıyım diye geziyor. Bir de hiç aşı yaptırmayan aşı karşıtı grup var. Ayrıca bilim sosyal medyadan öğrenilmez. Bilim, bilim insanlarından öğrenilir. Eylül ayı için bilimsel açıklama şudur. 2 doz sinovac ve hatırlatma dozu 1 doz biontech’tir ya da 2 doz biontechtir. Şuan için bunlar yeterlidir. Ama Kasım ve Aralık ayında bunlar değişebilir.” Şeklinde konuştu.

BU İLLETTEN TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İLE KURTULABİLİRİZ…

Bu illetten kurtulmanın tek yolu toplumsal bağışıklığın kazanılması olduğunun da altını çizen Enginyurt, “son olarak şunları söyledi: “Sağlık Bakanımız da aynı açıklamalarda bulundu. Türkiye gibi başka bir ülke yoktur ki her akşam en yetkili kişi birinci ağızdan bilimsel verileri konuşuyor. O yüzden bilime inanıyorsak Sağlık Bakanımızı ve bilim insanlarını dinlemeliyiz.”  Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim