Erzurum ve Denizli’de devlet desteği alan iki eski hükümlü kadın, işyerlerini kurarak istihdam yarattı.

Adalet Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu modern infaz sisteminin vazgeçilmez unsurlarından olan eğitim ve iyileştirme faaliyetleri hükümlü ve tutukluların, suç ikliminden uzaklaşmalarının yanı sıra meslek sahibi olmalarına, tahliyelerinden sonra sosyal hayata daha hızlı uyum sağlamalarına katkı sağlıyor. Ceza İnfaz Kurumları ve Denetimli Serbestlik Müdürlüklerinin destekleriyle verilen kurs ve eğitimlerle sertifikalı meslek sahibi olan hükümlü kadın ve erkekler, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) aracılığıyla devletten aldıkları hibe desteği ile de kendi işlerini kuruyor.

18 BİN LİRA DEVLET DESTEĞİYLE PATRON OLDU

Denizli’de ticari nedenlerle 8 yıl hapis cezası alan 50 yaşındaki Mükerrem Güleç, tahliyesinin ardından devlet desteğiyle kendi işini kuran eski hükümlülerden oldu. Ceza infaz kurumundaki sosyologların yönlendirmesiyle Denetimli Serbestlik uygulamaları kapsamında açılan ‘Hükümlüleri Topluma Kazandırma’ projesine başvuran Güleç, girişimcilik sertifikası almaya hak kazandı. Projesi kabul edilen Güleç, kadın girişimcilere verilen desteklerden faydalandı.

BAŞKANLIĞA KADAR YÜKSELDİ

Devletten aldığı 18 bin TL’lik hibe ile solucan gübresi üretimine başlayan Güleç, 100 metrekarelik tesisi kısa süre içerisinde 500 metrekare alana çıkartarak istihdam sağladı. Kendi işinin patronu olan Güleç, bu başarısı ve azmiyle de Sanayiciler iş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu (SANKON) Denizli İl Başkanı olarak seçildi.

ESKİ HÜKÜMLÜLERE İSTİHDAM SAĞLAMAYI HEDEFLİYOR

Solucan gübresini ilk olarak ceza infaz kurumunda duyduğunu belirten Mükerrem Güleç, “Hibe ile aldığım 160 bin solucan kısa sürede 20 milyonu buldu. İlk başta küçük bir yerde işimi yürütürken, şu anda Konya, Antalya, Denizli bölgesi ve birçok ilçede pazarım var. Tüm bu imkanlara devletimiz sayesinde kavuştum. Ne kadar eski hükümlü varsa hepsine istihdam sağlayacak şekilde işletme kurmayı hedefliyorum. Kadınlarımıza kıymasınlar, onların önünü açsınlar. Kadın bir anadır, kadın candır ve olduğu yerde her şey vardır.” diye konuştu.

Denizli Denetimli Serbestlik Müdürü Kamil Demir de, Mükerrem Güleç’in çalışkanlığıyla diğer hükümlülere örnek olduğunu söyledi.

BESİCİLİK YAPARAK SIKINTILARINI DA AŞTI

Erzurum’un Köprüköy ilçesine bağlı Buğdaylı mahallesinde işlediği suçtan dolayı 1 yıl ceza infaz kurumunda kalan Nurgül Ağkurt da, tahliyesinden sonra Denetimli Serbestlik Müdürlüğü yetkililerinin yönlendirmesiyle girişimcilik kursunu başarıyla tamamladı. Köyde hayvancılık yapmak için proje hazırlayan Ağkurt’a, devlet tarafından 5 büyükbaş hayvan hibe edildi. Eşiyle birlikte bakımını yaptıkları hayvanların et, süt ve yağını satarak geçimini sağlayan Nurgül Ağkurt, daha önce yaşadığı öfke kontrolü problemini de aştı.

HAYATIM DEĞİŞTİ

Adalet Bakanlığı’nın uyguladığı eğitim ve iyileştirme faaliyeti sayesinde destek aldığını belirten Ağkurt, “Denetimli Serbestlik uygulaması kapsamında aldığım eğitim bana iş imkanı sundu. Devletimizin verdiği destekle, 5 büyükbaş hayvan aldım. Bu destekle geçimizi sağlıyoruz. Daha önce bir rahatsızlığım vardı. Hayvanlar sayesinde bu hastalığımı da atlattım. Hayatım değişti. Devletimizden Allah razı olsun” diye konuştu.

Erzurum Denetimli Serbestlik Müdürü Mehmet Ofluoğlu da, İŞKUR ile birlikte 2017 yılından itibaren 84 hükümlüye kendi işini kurabilmelerine yönelik projeler hazırlamasında yardımcı olduklarını kaydetti. *Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim