Başkan Baş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu şehirde yaşayan bir insan olarak ürünümüzün çürümesini, suyumuzun zehirlenmesini istemiyoruz. Ordu-Fatsa-Ünye havzasında yaşayan vatandaşlar son beş yıldır dünyada “vahşi madencilik” olarak adlandırılan bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Fatsa halkı bugün Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyada birçok ülkede yasak olan siyanürlü altın arama uygulamasıyla karşı karşıyadır. Siyanürle üretim yapılan maden için meşhur Ordu kestane balının ana kaynağı olan kestane ormanları talan edilmekte, fındık bahçeleri yok edilmekte, toprağın adeta derisi yüzülmekte, su kaynakları zehirlenmekte ve yok edilmektedir.

“HER AÇIDAN TEHLİKELİ”

Siyanür yöntemiyle yapılan bu madencilikte milyonlarca ton toprak düz bir zemine serilip üzerine binlerce ton siyanür püskürtülmekte, içindeki kum şeklindeki altın çekilip alınmaktadır. Geriye kalan zehirlenmiş haldeki milyonlarca ton atık topraksa gelişi güzel bir yere yığılmakta ve çevrede yaşayan canlıların hayatları için büyük tehlike yaratmaktadır. Ayrıca maden bölgesinin alt kısımlarında bulunun köyler için ciddi bir heyelan riski mevcuttur. Özellikle yaz aylarında siyanürün sera gaz etkisiyle bölgedeki insanlar, hayvanlar ve bitki örtüsü zarar görmekte, madenin ortaya çıkardığı ağır metaller zehir saçmaktadır. Yani siyanür sadece topraktaki altını çözüp ortaya çıkarmamakta bunun yanında kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi zehirli metalleri de açığa çıkarmaktadır. Bu ağır metaller önce madenin çevresindeki yaşam alanlarını zehirlemekte, ardından dereler, ırmaklar ve deniz yoluyla da geniş bir alandaki canlı yaşamına zarar vermektedir.

“DOĞAMIZI KORUMALIYIZ”

Başta Fatsa olmak üzere Ünye ve Ordu ilinin geleceği tehlikeye atılmakta, mevcut madenin iki katına çıkarılması ve sadece Fatsa ve çevresinde 53 bin dönümlük alanda siyanürlü madencilik yapılması planlanmaktadır. Fatsa'da şuan 100 bin kişi yaşıyor, 20 yıl sonra 20 binlere ineceği söyleniyor. Kaz Dağları'na nasıl hassasiyet gösterildiyse, Fatsa dağlarının da aynı şekilde sahiplenilmesini istiyoruz. Anayasanın 56. maddesi diyor ki; "Herkes sağlıklı bir çevrede yaşamak zorundadır. Devlet ve vatandaşlar da bunu korumakla görevlidir.  

“İHALE İVEDİKLE İPTAL EDİLMELİ”

Ordu Mali Müşavirler Odası Başkanı olarak 12 Ekim’de gerçekleşen TÜRMOB Genel Kurulunda konuyu gündeme taşıdım. Ayrıca 2 Kasım’da maden sahasında basın açıklamasında bulunduk. Bu konuya hassasiyetimizi her ortamda ifade etmeye çalışıyoruz. Dile getiriyoruz. Şimdi bir kez daha ifade etmek istiyoruz.  Fatsa, Ünye ve Çamaş İçin Genişleyen siyanürlü altın arama maden ve enerji ihaleleri iptal edilsin. Ve Fatsa Doğa ve Çevre Derneğinin başlatmış olduğu change imza kampanyasına destek veriyoruz ve bütün kamuoyunu bu kampanyaya destek vermeye davet ediyoruz.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim