Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tayfun Karataş, yaptığı açıklamada, “Odamız WhatsApp hattı ve sizlerle yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda oluşan durum neticesinde ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerilerini bir rapor halinde hazırlayıp bugün itibariyle üst birliğimiz Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ne ulaştırdık. Daha önce olduğu gibi bu konuda da Birlik Başkanımız Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yoğun bir çaba sarf edeceğinden tereddütüm yok. Yaşanan bu süreçte meydana gelen tüm sıkıntıları iş dünyası olarak hep birlikte aşacağımıza inancımız tam.” Dedi.

Başkan Karataş, raporda yer alan önerileri de şu şekilde sıraladı:

1 – Hiçbir Sektör göz ardı edilmeksizin ( Gelir ve Kurumlar Vergisi Mükellefleri ) Paket kapsamında açıklanan muafiyet ve istisnalardan yararlandırılabilmelidir.

2- Özellikle küçük esnaf olarak tabir edilen kesim tarafından paketin KOBİ’ler için yeterli çözüm üretmediği konusunda yoğun geribildirimde bulunulmaktadır.

3 – KDV Beyannameleri ve SGK Prim Hizmet Belgelerine ilişkin Nisan, Mayıs ve Haziran ayı ödemelerinin 6’şar ay süreyle ertelenmesi kararı acil ihtiyaç duyan birçok sektörü kapsamamaktadır.

4 – Tüm kesimlerden geriye dönük sicil affı talebi yoğundur. Özellikle vergi borcu bulunanlar Kredi Garanti Fonundaki destek miktarı arttırılmış olsa da yeni kredilerden faydalanama-maktadırlar.

5– Leasing yoluyla makine alımı yapan yatırımcılar geri ödemelerinin Dövizle olması nedeniyle yakın dönemde piyasadaki döviz dalgalanmalarından etkilenmekte ve ödemelerini yapmakta zorlanmaktadırlar.

6 – Tahsilat sorunu ve ciro düşüşü nedeniyle rutin ödemelerde zorlanılmaktadır işçi maaşları için iyileştirilen Kısa Çalışma Ödeneğini alma koşulları halen mağdur çoğunluğu kapsayacak nitelikte değildir. Halihazırda 600 gün sigortalılık süresi gerektiren ödeneğin içinde bulunduğumuz koşullarda 90 güne indirilmesi talep edilmektedir.

7 – Yine tahsilatta yaşanan zorluklar nedeniyle mevcut kredi ödemelerinde zorlanılmakta banka ya da kredi türü fark etmeksizin faiz affı ve/veya ödeme ötelemesi talep edilmektedir. Bu durumdaki işletmelerin yeni krediye erişimi de sağlanmalıdır.

8 – Sadece geri ödenmesinde zorlanılan krediler için değil, çek ve senetlerin ödemeleri için de bir yol haritası çıkarılmalıdır.

9 – KOSGEB vb kurumlardan alınan krediler için de ödeme ertelemesi, faiz indirimi gibi konular gündeme alınmalıdır.

10 – Özellikle Belediyeler borç tahsilatına ve uyarılara içinde bulunulan dönemin koşulları önemsenmeden devam etmekte ve ödemeler konusunda hiçbir kolaylık göstermemektedirler.

11 – Önemli ihtiyaç arz eden belirli sektörler dışında kalan tüm sektörlerde salgın hastalığın yayılım hızı göz önüne alınarak işveren ve işçinin kayıplarının devlet tarafından gözetilmesi suretiyle en az 1 haftalık tatil planlanması uygundur

12- Muhtasar ve K.D.V. Tevkifatı ile S.G.K. Primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemelerini 6’şar ay ertelenmesi gibi aynı şekilde T.C. Maliye Bakanlığına verilen bu ve buna benzer tüm Beyannamelerin verilme sürelerinin de ( Mali Müşavirlerce verilen beyannameler ) Bakanlıkça belirlenecek bir sürece ertelenmesi.

SEKTÖR BAZINDA İLETİLEN SORUNLAR:

1 - Özel sektör tarafından işletilen eğitim kurumları ( Özel Öğretim Kurumları ) hem işveren hem de çalışanları Milli Eğitim Bakanlığı’nın tatil kararının ardından sorunlar yaşamak-tadırlar. Çalışanların Kısa Çalışma Ödeneğinden koşulsuz olarak yararlanmaları talep edilmektedir.

2 – Ulaşım sektöründe oluşan iş kaybı ve yolcu hareketlerinin azalması nedeniyle ödeme zorlukları yaşanmaktadır. Karayolu ile Yolcu ve Eşya Taşımacılığı yapan firmalar KDV de indirim beklemektedir. Ayrıca eğitim alanında servis hizmeti verenler faaliyetlerinin durması nedeniyle ödeme ve borç ertelemesi talep etmektedirler.

3 – Özellikle Perakende Sektöründe yaşanan tahsilat sıkıntısı nedeniyle iş kayıpları artmaktadır. Bu nedenle Hiçbir sektör göz ardı edilmeksizin tüm sektörlerin 6 Aylık muafiyet kapsamına alınmak istemektedirler.

4 – Temizlik sektöründe faaliyet gösteren firmalar bulaşıcı hastalık nedeniyle en fazla risk altında bulunan grupta olduklarından muafiyet açıklanması talep edilen sektör olarak yer almak istemektedirler.

5- Sigortacılık Sektöründe yer alan Sigorta Acenteleri de yaşanan durgunluk nedeniyle diğer sektörlere tanınan 6 aylık muafiyet kapsamına alınmak istemektedirler.” Haber Merkezi

Editör: TE Bilişim