Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, Bu sezon yüzde 25 refah payı ile beraber üreticinin fındığını en az 23 lira 75 kuruştan satması gerektiğini söyledi.

REKOLTE 500 BİN TON…

Bu sezon fındık rekoltesinin 500 bin tonu geçmeyeceğini de ifade eden Şensoy, “Ordu'nun fındık rekoltesini 155 bin ton olarak açıkladım. Bunu 3 ile çarparsak 465 bin ton yapar. Yanılma payıyla beraber Türkiye rekoltesi de 500 bin ton olur. 500 bin tonun üzerinde fındık olmaz. Fındık bu yıl altın değerinde. Her bir fındığımıza dünya çikolatasının ihtiyacı vardır. TMO'nun, fındık fiyatını hasat öncesinde açıklaması gerekiyor.” Diye konuştu.

FINDIK EN AZ 23.75 TL’DEN SATILMALI…

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, her sene olduğu gibi yeni sezon öncesi 1 kilogram fındığın üreticiye maliyetini yaptığı analizlerle kamuoyuna açıkladı. Maliyetlerin artmasıyla üreticilerin bu yıl daha fazla para harcamak zorunda kaldığını ifade eden Şensoy, 1 kilogram fındığın 19 lira maliyeti olduğunu belirterek, fiyatın en az 23 lira 75 kuruş olması gerektiğinin altını çizdi.

BİR KİLO FINDIK ÜRETMEK İÇİN 19 TL MASRAF YAPIYORUZ…

 Fındık yetiştirme, gübreleme masrafları, bitki koruma ürünleri maliyetleri, yabancı ot mücadelesi, fındık hasat masrafları, genel masraf toplamından sonra buna faiz eklentisi yapmak zorunda kaldık diyen Şensoy; ''Fındık üreticilerimizin geneli bahçeleri için yaptıkları harcamalarını kredi karıyla yaptıkları için faiz ödüyorlar. Ordu'da yaptığımız arazi çalışmaları, sayımlar ve aldığımız notlar sonucu 226 bin hektar fındık alanında Ordu'da bu yıl 155 bin ton fındık olacak. Dönüm başına 68.58 kg fındık düşüyor. Bazı üreticilerimiz 400, bazıları ise dönümde 40 kilo üretiyor. Bunun ortalamasıdır. Ordu'da bir üretici, bir kilogram fındığı 19 TL maliyetle üretiyor. Biraz yüksek gibi görülebilir. Ancak gübre, ilaç ve işçilik gibi maliyetlerin artmasından dolayı bu fiyat ortaya çıktı. 1 kilogram fındığa 19 lira harcanıyor. Bunun üzerine yüzde 25 refah payı ekliyoruz. Fındık tarımının sürdürebilirliği için 4.75 kuruş daha ekliyoruz. Üretici, bir kilogram fındığı en az 23.75 liraya satmalıdır.” Şeklinde konuştu. Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim