Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Teknik Ekibi, Karadeniz Bölgesinde fındık bahçelerinde yaptıkları incelemelerde yoğun olarak kozalak karı tespit etti.

TMO Teknik ekibinin fındık üretim alanlarında yaptığı incelemelerde ‘Kozalak Akarı’ zararının yoğun olduğu görüldü.

Tarım ve Orman Bakanlığı da fındık üreticilerini uyararak, verim ve kalite için kozalak akarı ile mücadelenin şart olduğunu açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanlığı fındık kozalak akarına ilişkin şu bilgileri verdi:

KOZALAK AKARI MEYVE GÖZENEKLERİNİ ŞİŞİREREK ZARAR VERİYOR…

“Fındıkta ürün ve kalite kaybına uğranılmaması ve ürünlerin değerinde satılması için kozalak akarı ile mücadele edilmelidir. Fındık bahçelerinde görülen kozalak akarı gözle görülmeyecek kadar küçüktür. Meyve veya sürgün gözlerine girerek şişmesine neden olur.

BAKANLIK MEKANİK MÜCADELE YÖNTEMİNİ ÖNERDİ…

Fındık Kozalak akarına karşı en etkili mücadele şekli mekanik mücadeledir. Bahçesinde kozalak akarı görülen üreticiler yapraksız dönemde kozalakları toplayarak bahçe içerisine bırakarak mücadele ederse kimyasal ilaçlarla çevreye zarar vermemiş olacak. Toplanan kozalaklar yakılmamalı ve gömülmemelidir.

KİMYASAL MÜCADELEDE KOZALAK SAYIMI YAPMAK ŞART…

Kimyasal mücadele yapılacak bahçelerde ise mutlaka kozalak akarı sayımı yapılmalı ve bu sayıma göre ilaçlama kararı verilmelidir.  Mücadele dönemi Nisan ayı sonu ile Mayıs ayı başıdır.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim