Enginyurt, mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklıklarının fındık hasadı yapan üreticileri zorladığını belirterek, sıcaklar ve güneşten korunmak için mutlaka başın tamamını örten şapkalar takılması gerektiğini ve güneşin direkt ışınlarından korunmak gerektiğini söyledi.

Bol bol su tüketilmeli…

Ordu İlinde sahil ve orta kesimlerde fındık hasadı başladı, havalar mevsim normallerinin çok üzerinde seyretmekte; bu da fındık hasadı ile uğraşan vatandaşlarımızı olumsuz yönde etkiliyor diyen Prof. Dr. Enginyurt, “Fındık hasadı sırasında işçilerin giysileri fındık toplamaya uygun olmalıdır. Sıcaklar ve güneşten korunmak için mutlaka başın tamamını örten şapkalar takılmalı ki güneşin direkt ışınlarından korunalım. Hava sıcaklığı ve nem fazla olduğu için çalışma esnasında normalden kat ve kat daha fazla su kaybedilmektedir, bu nedenden ötürü su tüketimi artırılmalıdır, günlük ortalama 6-8 bardak su tüketmemiz gerekirken; açık alanda ve güneş altında çalışıldığı için su tüketimini 10-12 bardağa kadar artırmak gerekmektedir.” Diye konuştu.

Kovid-19 kurallarına bahçede de uyulmalı…

2 saat çalıştıktan sonra 10-15 dakika mola verip dinlendikten sonra tekrar çalışılması gerektiğini de ifade eden Enginyurt, .Bu arada Kovid-19 pandemisi unutulmamalıdır, fındık hasadı sırasında da sosyal mesafeyi koruyarak çalışılmalı, maske takılmalı, özellikle el temizliğine dikkat edilmelidir. Ayrıca mola esnasında ve yemek saatinde bir arada bulunmamaya özen gösterilmelidir.” Şeklinde konuştu.

Bahçede açık renkli giysiler giyilmeli…

Enginyurt, üreticilere son olarak ise şu uyarıda bulundu: “Bahçelerde bulunan her türlü böcek, kene ve diğer sürüngenlerin zehirli ve zararlı etkilerinden korunmak için terletmeyen açık renkli uzun kollu giysiler giyilmeli, ellerimizi korumak için de eldiven takılmalıdır. Çorap muhakkak giyilmeli, sürüngen ve kenelerden korunmak amaçlı çoraplar pantolonların üzerine çekilmelidir.” Haber: Soner ÖZDEMİR

                                                                      

Editör: TE Bilişim