Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Bolaman Projesi Tanıtım Toplantısına katıldı. Bakan Pakdemirli, Ordu Kültür ve Sanat Merkezi’nde yaptığı açıklamada, fındık rekoltesine de değinerek, 2020 yılı fındık rekoltesini 665 bin ton olarak öngördüklerini belirtti.

            Karadeniz ve Ordu Fındık müstahsilinin, Cumhurbaşkanlığı sistemiyle birlikte TMO’nun üretici dostu fiyat politikalarından memnun olduğunun altını çizen Pakdemirli “Geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hasat öncesi açıklanan fındık alım fiyatları üreticide büyük memnuniyetle karşılanmıştı.  Fındık rekoltesini belirlemek amacıyla, üretim yapan illerimizde “Fındık Rekolte Tahmin Komisyonları’nı” oluşturduk. Sahadaki fındık bahçelerini gezen komisyonlar, çotanakları sayarak önce ilçe, daha sonra da il rekolte tahminlerini belirlemiştir. Buna göre 2020 yılı fındık rekoltemizi, 665 Bin ton olarak öngörmekteyiz” açıklamasını yaptı.

            “FINDIK FİYATINI CUMHURBAŞKANIMIZ AÇIKLAYACAK”

Ulusal ve uluslararası piyasaları da her gün takip ettiklerini belirten Bakan Pakdemirli “İnşallah bu sene fındık alım fiyatları, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yine hasat öncesi açıklanacaktır. TMO da, bu konuda hazırlıklarını tamamladı. Ordumuza, Karadeniz’imize ve Ülkemize şimdiden hayırlı olsun” diye konuştu.

            Bolaman Projesi 2021-2027 Döneminde Uygulanacak

Bolaman Projesinin Ordu’nun 12 ilçesi ile Tokat’ın 3 ilçesini kapsadığını ve 2021-2027 döneminde uygulanacağını ifade eden Pakdemirli “Boloman Projesi havza içerisindeki doğal kaynakların korunmasından, ekonomik gelişmeye, tarım ve turizmden, ulaşım ve istihdama kadar birçok alanı kapsayan çok yönlü ve uzun soluklu bir projedir. Orman Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda yürütülecek bu proje hem Ordu, hem de bölge için büyük bir yatırım olacaktır” diye konuştu.

“BOLAMAN HAVZASI TÜRKİYE’NİN KUZEY YILDIZI OLSUN”

Pandemi sürecinde bugün olduğu gibi yeni projeleri hayata geçirmeye, yeni yatırımları milletimizin hizmetine sunmaya devam ettiklerini ifade eden Pakdemirli şu şekilde konuştu:

“Bolaman Havzası Rehabilitasyon projesi de bu yatırımlardan birisidir. Bu cennette maalesef ki,  nüfusun önemli bir kısmı havza dışına göçmüş durumda. Tarımsal ve hayvansal üretimde düşüş var. Havzanın ulaşım ve alt yapısı da yetersiz. Oldukça iyi yağış alıyor ama altyapı eksik. En küçük yağmurlar sel ve taşkına dönüp, su cennetinde yaşayanları susuzluk ile sınıyor. 

Bolaman Havzası sadece heyelan ve taşkınlarla aklımızda kalacak bir yer değil. Bu havzanın ne kadar verimli topraklara sahip olduğunu biliyoruz. Buranın suyunu, taşını, toprağını gelip görmek için can atan milyonlarca turist olduğunu biliyoruz. Bu potansiyeli, bu cevheri tüm Türkiye’ye daha iyi tanıtmak, doğal kaynaklarımızı koruyarak daha çok üretime çevirmek, istihdam olanaklarını artırarak vatandaşlarımızı memleketlerine geri getirmek istiyoruz.  Hedefimiz; bölgeyi rehabilite etmek, iklim olaylarının etkisinin en aza indirmek. İstiyoruz ki; Bolaman Cazibe Merkezi olsun, Bolaman hem Karadeniz’in, hem Türkiye’nin Kuzey Yıldızı olsun”

Proje 7 Yıl İçerisinde Hayata Geçecek…

Projenin 2 Milyar liradan fazla maliyetle 7 yıl içerisinde hayata geçmesini planladıklarını söyleyen Bakan Pakdemirli “Ayrıca, ulusal ve uluslararası standartları karşılayacak
“Çevresel ve Sosyal Kriterleri” de içermesini hedefledik. Projenin fizibilite çalışmalarında FAO Türkiye ofisiyle görüşmeler yapıldı. FAO’nun bu konudaki tecrübesinden istifade edilerek, proje kapsamında Dünya Bankası kredisinde faydalanılması da planlamaktadır. Bolaman Projesi çok sayıda bileşeni ve faaliyeti içerisinde barındırıyor” diye konuştu.

Çiftçimizin Geliri,  Dekar Başına 900 Lira İla 1000 Lira Arasında Artacak

Proje ile havzada sel ve taşkınların olumsuz etkilerinin azaltılmasının ve topraklarının erozyondan korunmasının sağlanacağını vurgulayan Pakdemirli “Sulama alt yapısının geliştirilerek, sulu tarım alanlarının arttırılması hedeflenmektedir. Böylece Çiftçimizin geliri,  dekar başına 900 lira ila 1000 Lira arasında artacak. Dere ıslah çalışmaları, taşkın koruma tesisleri, göletler, içme suyu arıtma tesisleri bitirilecektir” dedi.

VALİ SONEL: “EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM”

Ordu kültür ve Sanat Merkezi’nde (OKSM) gerçekleşen Bolaman Havzası Tanıtım toplantısında konuşan Ordu Valisi Tuncay Sonel, “Bu proje hem Ordumuza hem ülkemize hem de bölgemize hayırlar getirsin. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve tüm Bakanlarımıza, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ordu, ülkemizin en nadide yerlerinden birisidir. Hep birlikte Ordumuzda yapılan çalışmaların üstüne katmak için bundan sonrada çalışmalara devam edeceğiz.” Dedi.

BAŞKAN GÜLER: “PROJE BÖLGEMİZİN ZENGİNLİKLERİNİ ORTAYA ÇIKARACAK”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’de tanıtım toplantısında Bolaman Havzası Projesinin yedi yıl süreceğini ve çalışmaların bittiğinde bölgenin zenginliklerinin ortaya çıkacağını söyledi. Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu proje hayat kalitesini artıracak. Bu projeyi bölgemize kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanımıza teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

ŞENEL YEDİYILDIZ: “BU PROJEYE HEP BERABER SAHİP ÇIKMALIYIZ”

Bolaman Havzası Projesinin Ordu için çok değerli olduğunu söyleyen AK Parti Ordu Milletvekili Şenel Yediyıldız, “Bu proje için sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Bize bu imkanı verdi ve biz de bu imkanı kullanmaya çalışıyoruz. Maliye Bakanımız Berat Albayrak’a ayrıca teşekkür ediyorum. Projeyi kendisine anlattığımda bana bunu bitir başka bir şey yapmana gerek yok. Meclise dahi gelme dedi. Onun için ben bu hafta Ordu’da hep proje çalışmalarındaydım. Bu değerli projeye hep birlikte sahip çıkmalıyız.” Dedi.

ERGÜN TAŞÇI: “BÖLGEMİZ İÇİN HAYIRLI BİR PROJE”

AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı’da Bolaman Havzası projesi kapsamında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Gerçekten çalışma disiplini gerçekleştiren bir çalışma gerçekleşiyor. Proje süreci hızla ilerliyor. Yedi yıllık bir uzun yolculuk başladı. Sonuç olarak Karadeniz’in yaşam standardı yükselecek. Sadece Ordu için değil Tokat içinde büyük bir çalışma yapılıyor. Çok verimli bir proje bölgemize hayırlı olsun. “dedi. Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim