Yaklaşık bir aydır fındıkta tartışma yaşanıyor diyen Gıda İş Genel Başkanı Seyit Aslan, “Fındıktan 592 bin üretici geçimini sağlıyor. Bunlara danışarak, bu bölgede çiftçi temsilcileri Ziraat Odalarına danışılarak fındıkta maalesef bir taban fiyatı belirlenmiyor. Fındık taban fiyatının bir bilimsel kriteri olmalıdır. Üreticinin masrafları hesaplanarak fındık taban fiyatı belirlenmelidir. Diye konuştu.

“FINDIĞIN FİYATINI ÜRETİCİ BELİRLEMELİDİR”

Aslan, “ Fındığın yüzde 70’ini bir İtalyan şirketi alıyor ve fındık fiyatını bu şirket belirliyor. Bu üreticilerin talebine kulak tıkamak anlamına geliyor. Fındık taban fiyatının belirlenmesinin yolu üreticiden geçmelidir. Ziraat Odaları, üretici temsilcileri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları bir çalıştay yaparak fındık taban fiyatını belirlemelidir. TMO’nun da bütün fındığa alım garantisi vermelidir. Aksi halde üretici tüccarın eline düşer.” İfadelerine yer verdi.

“ÖZEL SEKTÖR DE BU FİYATIN ALTINDA ALIM YAPMAMALI”

Son olarak fındık taban fiyatı konusunda da açıklamalarda bulunan Aslan, şu ifadelere yer verdi: “Bizim yaptığımız araştırmalarda, incelemelerde ve üretici sendikası ile yaptığımız görüşmelerde bu yıl fındığın taban fiyatının en az 28.5 TL olması gerekir. Bu fiyatın atında fındık alınmamalıdır. Eğer alınırsa üretici mağdur olur. TMO buna mutlaka güvence getirmelidir Ayrıca özel sektör de bu fiyatın altında alım yapmamalıdır.” Haber: Soner ÖZDEMİR

Editör: TE Bilişim